Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. След среща със собственици на кучета – Десислава Атанасова с предложения за нови правила

Общество

След среща със собственици на кучета – Десислава Атанасова с предложения за нови правила

Снимка:

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова представи идеи за нови правила при домашните кучета. Предложенията идват след постигнат консенсус със собственици на домашни любимци. На този етап обаче не става въпрос за законодателна инициатива, а за допълнителен дебат и избистряне на проекта с правилата.

„Здравейте, след среща в парк „Гео Милев“ в неделя, се опитах да синтезирам и формулирам обсъдените теми и проблеми.

/Ако не съм изчерпателна, моля допълвайте, както и имайте предвид, че написаното следва да се консултира с експерти. Моля, да се счита за покана за дебат, а не за законодателно предложение към този момент – разчитам и да не е повод за нов фейк/

1. Спазване на изискването за задължителна идентификация с микрочип за всички кучета.

Ще позволи регистрация на домашните и бездомни животни в националната база данни.

*Да се актуализира и модернизира практиката, за да е ефективно работеща. Всички ваксини, прегледи, операции и данъчни плащания да бъдат регистрирани в единен софтуер, а не в хартиени паспорти, за да могат органите на реда и свързаните институции да правят своевременни проверки на любимците. Чипът да е ЕГН-то на кучето и да функционира пълноценно в единна програма на свързаните институции.

* Отворен достъп за общините до Базата данни. Базите данни на общините да бъдат вързани с тази на БАБХ. Управлението на жалбите да е централизирано, така че проблемите в една община с едно конкретно лице да могат да се видят и в друга община, в случай че лицето промени адреса си.

* Обвързване на ваксината срещу бяс с предварителна идентификация на кучета. Ще повиши бързо процента на идентифицираните животни. По този начин ще се предотврати изхвърлянето на домашни животни на улицата, които са основният източник на безстопанствени животни.

2. Засилен контрол на задължителната идентификация и регистрация за лицата, практикуващи развъдна дейност и продаващи кученца. Развъдчиците трябва да бъдат задължени да регистрират животните на себе си като първи собственик преди да ги продадат така че да се осигури проследяемост. Регистрация на развъдната дейност на физически лица, които развъждат в домовете и дворовете си така че те също да имат регистрационен номер в системата за идентификация и регистрация и да имат задължение да осигуряват на кучетата приемливи минимални условия. Всички собственици на некастрирани женски кучета биха могли да попаднат в тази категория.

3. Регулация на онлайн търговията с кучета.

4. Кастрация за кучетата, които не се използват за разплод и не са регистрирани за развъдна дейност или по-висок данък.

5. По-високи санкции за нерегламентирана търговия и развъждане, както и за некоректна регистрация на развъден обект.

6. Увеличаване на размера на санкциите за свободно пускане на животни без прекия надзор/контрол на собственика (да не се бърка с разходките без повод на опредените места).

7. Изготвяне на план за действие, съдържащ конкретни мерки за подобряване контрола по спазване на изискванията, касаещи отглеждането на домашните кучета.

8. Инкриминиране на изоставянето на животни компаньони по модела на други страни.

9. Мерки за безстопанствени кучета.

10. Засилване на контрола върху кучета, които се използват като пазачи на вили, строежи, градини, лозя и други тъй като те са основната причина за увеличаване на броя на безстопанствените кучета.“  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

Тръмп: Кюрдите не са ангели

Тръмп: Кюрдите не са ангели

Той беше подложен на силна критика заради изоставянето на кюрдите преди турската офанзива в Северна Сирия

виж още

Актуална тема

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив