Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. След три години водата в Хасково вече е годна за пиене и готвене

Общество

След три години водата в Хасково вече е годна за пиене и готвене

След три години водата в Хасково вече е годна за пиене и готвене - Tribune.bg
Снимка:

Още в събота кметът се похвали на премиера Борисов, че уран и алфа активност във водата вече нямa

От днес водата в Хасково е разрешена за пиене и готвене. В продължение на три години тя не можеше да се използва нито за битови нужди, нито за консумация заради радиоактивната опасност.

Днес официално от РЗИ-Хасково обявиха, че към този момент има изчислена индикативна доза на радиоактивност, която е в норма, въпреки завишения при алфа активност.

„Във водата на Хасково вече няма отклонения в нормите. Това се случва благодарение на светкавичната намеса на правителството, което отпусна 2 млн. лева за справяне с кризата. Построени бяха 8 нови сондажни кладенци и два водопровода, които спомогнаха за смесването на чистата вода с останалата“, заяви пред Нова тв управителят на ВиК-Хасково Тодор Марков.

На 4 февруари са взети първите проби от водата. Изследвани са за различни показатели. Втората проба е взета на 11 март. Предписано е на ВиК да направят допълнителни изследвания за алфа активност.

Пред bTV д-р Соня Димитрова, директор на РЗИ – Хасково заяви, че предстои проследяване на водата в следващите месеци и учестен мониторинг.

Още в събота кметът се похвали на премиера Борисов, че уран и алфа активност във водата вече нямa.

Въпреки отпуснатите преди 3 години над 2 млн. лв. за изграждане на дублиращи кладенци и водопроводи, решаването на проблема се проточи с години.

Според кмета на Хасково Станислав Делчев строителството се е забавило години заради забавени процедури.

Общината изчисли 700 000 лева загуби за 3-те години без вода за пиене и питейни нужди, защото е трябвало да осигури трапезна за социални домове и детски градини.

Драмата с урана и алфа активността в Хасково започна преди 3 години и от тогава водата е забранена за пиене и готвене. Тогава стана ясно, че Басейнова дирекция е направила изследвания месеци по-рано на част от сондажите на Хасково, които са показали в пъти завишеност на уран и алфа активност, но тези проби са били включени в доклад, който месеци по-късно е би изчетен в Областната администрация - Хасково.

Последва спиране на част от кладенците на замърсената помпена станция, градът мина временно на режим, а прокуратурата започна разследване, което е прекратено година по-късно с мотива, че няма укриване на информация за качеството на водата в Хасково, както и че наличието на уран и алфа активност не носят опасност за здравето.

КЕВР трябва да реши дали ще има повишение на цената на водата в Хасково.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети