Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. След силния трус в Турция: Няма данни за пострадали българи, изпращаме два „Спартана“ със спасители

Общество

След силния трус в Турция: Няма данни за пострадали българи, изпращаме два „Спартана“ със спасители

След силния трус в Турция: Няма данни за пострадали българи, изпращаме два Спартана със спасители - Tribune.bg
Снимка:

До момента жертвите са 284, а 2323 са ранените, съобщи вицепрезидентът на страната Фуат Октай

Към момента няма данни за пострадали български граждани след силното земетресение от 7,8 по Рихтер в Югоизточна Турция, съобщиха от МВнР.

Българските дипломатически представителства в Турция са осъществили координация с местните власти, поддържа се контакт и с представители на местната изселническа общност.

Два самолета „Спартан“ ще излетят днес, за да превозят аварийно-спасителни екипи на Пожарна безопасност и защита на населението и Столична община към Турция, съобщават от Министерството на отбраната. Самолетите ще излетят от авиобаза „Враждебна“.

Поредица силни земетресения удариха Централна Турция тази нощ. По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът на най-силния трус в 3.17 часа българско време или 4.17 местно време е бил 7.8 по скалата на Рихтер, предаде БГНЕС.

Епицентърът е близо до град Газиантеп на дълбочина от близо 18 километра. Земетресението беше последвано от десетки вторични трусове, някои със сила над 6 по скалата на Рихтер.

То е усетено в столицата Анкара, както и в много други градове на страната. Усетено е и в България, Албания, Сирия, Кипър, Египет.

Броят на жертвите расте непрестанно.

До момента двеста осемдесет и четири са жертвите на днешното земетресение в Турция, а 2323 са ранените. Земетресението е засегнало общо 10 окръга в Турция, а 1710 сгради са били разрушени, съобщи вицепрезидентът на страната Фуат Октай, цитиран от БТА.

Огромен брой жертви и ранени има и в Сирия.

„Земетресението е най-силното в последните 10 години в този район. Събитието е усетено на цялата територия на Турция и е слабо усетено в България, Румъния и дори Албания“, каза доц. Пламена Райкова, сеизмолог от БАН.

По думите ѝ поне една година ще се регистрират вторични трусове. „По-силни събития ще се наблюдават през първия месец, не може да се каже с какъв магнитуд. Вероятно ще са около 5 по Рихтер и по-надолу. Вероятно ще се усетят на територията на Турция, но не и на България, ако са слаби. Тези с магнитуд между 5 и 6 има вероятност слабо да се усетят у нас“, обясни тя.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети