Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Следващата седмица ставят ясни кандидатите за управител на БНБ

Общество

Следващата седмица ставят ясни кандидатите за управител на БНБ

Снимка:

Идната седмица оповестяват номинираните за управител на Българската народна банка. Мандатът на гуверньора Димитър Радев изтече на 15 юли, но до избора на нов управител той изпълнява функциите, съобщава БНР.

За изтичащите мандати още в 45-то Народно събрание сигнализираха от „Има такъв народ“.Макар най-спряганото име в кулоарите на парламента за нов гуверньор да е на Любомир Каримански - към момента председател на бюджетната комисия в парламента, дори неофициално от партията на Трифонов не потвърждават или отричат името.

Неофициално депутати потвърдиха за БНР, че ГЕРБ - СДС също имат своя кандидатура, но все още се въздържат да назоват името. От коалицията обаче със сигурност ще настояват да се удължи срокът за номинации, който в ресорната комисия бе приет за 3 дни. Това е теза, която среща подкрепа и сред част от другите парламентарни сили.

Още при обсъждането на темата в ресорната комисия, депутатът от „БСП за България“ Георги Кадиев декларира, че коалицията не е съгласна за смяна на гуверньора на всяка цена в кратки срокове.

Отново неофициално от ДПС имат критики към работата на Димитър Радев и затова са убедени, че трябва по-скоро да бъде сменен. Засега официално или не от БСП и ДПС не са заявили следващи действия.

Очаква се следващата седмица да бъдат приети правилата за избор на гуверньор и в пленарната зала, след което ще започне да тече приетият от Народното събрание срок за номинации.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още