Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Служебният кабинет със скандален подарък за превозвачите

Общество

Служебният кабинет със скандален подарък за превозвачите

Служебният кабинет със скандален подарък за превозвачите - Tribune.bg
Снимка:

Правителството е придало обратна сила на увеличение на компенсациите за ученическите и пенсионерските карти

Служебното правителство е приело скандално решение, което ще доведе до допълнително изплащане на милиони левове на автобусните превозвачи, пише „Сега“.

Фирмите ще получат много повече от предвиденото за 2022 година за компенсиране на евтините ученически и пенсионерски карти, защото правителството е придало обратна сила на своето решение да увеличи компенсациите. Така вместо по-високите компенсации да важат от октомври 2022 година, когато са одобрени, те ще бъдат приложени постфактум с дата от 1 януари 2023 година. Не е ясно доколко това е юридически издържано и не нарушава ли правилата за придаване на обратна сила на нормативните актове.

Решението за придаване на обратна сила на увеличението на компенсациите е било одобрено без много шум на последното заседание на кабинета на 13 април. Правителствената пресслужба е отделила на темата три изречения, като според съобщението промените се налагат с цел да няма противоречиво прилагане на нормативния акт – наредбата за компенсиране на евтините превози.

Сравнението на размера на компенсациите и изплащаните от общините суми показва, че става въпрос за двойна разлика в размер на милиони левове.

През октомври 2022 година правителството взе решение да увеличи двойно компенсациите за евтините карти за вътрешноградски и междуселищен превоз на учащи и възрастни граждани, като се оправда, че тарифите за компенсиране не са променяни от 2008 година. За Столична община месечната компенсация за учащи бе увеличена от 9 на 18 лева, а при възрастните – от 5,90 на 11,80 лева. Двойно увеличение на компенсациите има и за останалите категории общини. Постановлението бе прието на 20 октомври и влезе в сила от деня на приемането му. От мотивите за приемане на тези изменения в наредбата става ясно, че категоричната воля е било увеличението да бъде калкулирано само за последното тримесечие на 2022 година. В тях е изтъкнато, че решението е спешно, за да се спазят сроковете за отчитане на общините.

Проверка показа, че това решение на практика е след дъжд качулка и много общини вече са отчели изплатените компенсации на превозвачите.

Според наредбата за компенсирането на намалените приходи на превозвачите от транспорта на отделни групи правоимащи общините са длъжни да публикуват отчет за платените компенсации най-късно до 31 март. Някои общини са спазили срока и вече имат публикувани отчети. Така например община Крумовград отчита, че е изплатила 621 531 лв. компенсации за намален превоз, община Годеч е платила по това перо 37 222 лв. компенсации и др.

Що се отнася до Столична община, според бюджета общият размер на компенсациите по линия на държавата към транспортните оператори възлиза за 2021 година на 21 млн. лв. Много е вероятно при предаването на отчетите да са установени грешки и правителството да се опитва да ги компенсира чрез спорното решение за придаване на обратна сила, коментират експерти.

Придаването на обратна сила на разходи за 2022 г. е учудващо и на фона на ограничените условия, при които в момента се изпълнява бюджетът. Държавата работи с удължен бюджет от 2022 година и лимитите за разходите са фиксирани, като не би следвало към тях да се добавят нови политики.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети