Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Служебният кабинет замита гафовете на Кацаров под килима, правят ревизия на проверката на НЗОК в „Пирогов“

Общество

Служебният кабинет замита гафовете на Кацаров под килима, правят ревизия на проверката на НЗОК в „Пирогов“

Служебният кабинет замита гафовете на Кацаров под килима, правят ревизия на проверката на НЗОК в Пирогов - Tribune.bg
Снимка:

Все още не е ясно дали медиците ще прекратят протестите си

Служебният кабинет замете гафовете на Кацаров под килима. Ще бъде преразгледана проверката на НЗОК в „Пирогов“ . Очевидно издънките на здравния министър са пропорционални на спадащото доверие към него и от страна на служебния кабинет. След среща с протестиращите медици от „Пирогов“, той дори не слезе да говори с журналисти, явно изплашен от неудобни въпроси. Пред медиите беше изпратен да го представлява заместникът му Александър Златанов. От изказванията стана ясно, че и двете страни в казуса „Пирогов“ изказват извинения за обидите.

„И двете страни изказват извинения за изказаните обиди. Установените нарушения от НЗОК ще бъдат преразгледани. Имаме доверие на всички лекари от „Пирогов“, имали сме и продължаваме да имаме довери. Обединяваме се около това, че има нужда от здравна реформа, която да помогне на лекарите при лечението на техните пациенти.“ Това заяви председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

„Ние сме удовлетворени от това, че отпаднаха съмненията, които бяха лансирани за някакви нарочни злоупотреби. „Това заяви др. Камен Данов от „Пирогов“ .

„Удовлетворени сме от това, че отпаднаха съмненията за нарочни злоупотреби. Не бива да има такъв тон, размяна на лоши думи. Представителите на „Пирогов“ ще ги занесем на колегите точките по които постигнахме разбиране. Много неща обсъждахме, но и много неща не бяха сложени на масата. Искаме изцяло промяна на клиничните пътеки, дали ще е като Британската система, дали друго. Имаме някакво принципно съгласие. Не сме обсъждали предишни предложения. Не сме правили и анализ на предишни предложения.“ , обясни др. Данов.

На въпрос дали се е изяснил казуса с приема на Кацаров в „Пирогов“ и дали подписа му е фалшифициран, д-р Камен Данов заяви, че не е обсъждан този въпрос.

„Много важно беше да проведе тази среща, трябваше дори по-рано да се съберем. Идеята беше да няма съмнения, че лекарите трябва да вършат своята работа.“ Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

„Решиха се и се поставиха разумни предложения. Да, някои от предложенията са част от бъдеща реформа. При тази пандемия при наличието на само една или две пътеки, трябва да се отворят и други. Лекарите трябва да са спокойни, за да лекуват. Не трябва да им виси като администратор. Трябва да е насочен към пациента. Тежи администрацията. Реформата трябва да бъде натам. Лекарят да е до пациента, да не е администратор. Идеите трябва да се гледа в пакет, а не парче по парче. Проверката не е лошо нещо. Така се стига до истината. Здравната каса проверява, лечебното заведение, ако то не е доволно сигнализира, след това има други органи които решават, кой е прав. Всеки министър има право да избира екипа си.“, коментира още Златанов.

„Беше важна среща, това е важно послание за лекарите в „Пирогов“, за работещите в системата. Водихме един разумен диалог. „Пирогов в момента е незаобиколим фактор.“ Това допълни проф. Миланова – началник клиника по кардиология в „Пирогов“


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати