Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Служители на „Марица Изток“ излязоха на митинг -шествие в центъра на София

Общество

Служители на „Марица Изток“ излязоха на митинг -шествие в центъра на София

Снимка:

Янев ще се срещне с представители на синдикатите, организирали протеста

Хиляди миньори и енергетици излязоха на протест и шествие в центъра на София.  Това блокира движението по жълтите павета. 

Организатори са двата големи синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“, а акцията е под наслов „В защита на енергийната независимост на България“.

БГНЕСБГНЕС

Искането на протестиращите е функционирането на „Марица Изток“ да бъде гарантирано до изчерпване на въглищните запаси или поне до 2040 година.

Над 100 000 подписа от Старозагорска, Сливенска, Ямболска и Хасковска област ще бъдат внесени в Министерския съвет, предава бТВ.  В подкрепа на протеста се обявиха и общините Раднево, Нова Загора и Тополовград. Има лична декларация от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, както и от още 40 общински съветници.

Премиерът Стефан Янев съобщи, че ще се срещне с ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“, за да обсъдят въпроси от енергийната сфера.

В срещата ще участват също заместник министър-председателят по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на енергетиката Андрей Живков. Работата на комплекса е сериозно застрашена от приетата в Брюксел т.нар. Зелена сделка, заради която до 2050 година въглищата трябва да останат в историята. Засега в Плана за възстановяване е заложен преход от въглища на газ.

Според синдикатите консервирането на мините би струвало над 3 милиарда лева. Опасенията са, че българската енергетика, икономика, както и хиляди работни места, са сериозно застрашени. Настоява се за плавен преход и механизми за компенсация.  

 

БГНЕСБГНЕС


Топ новини

виж още

Актуална тема