Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Смъртността от COVID-19 у нас се удвои за седмица, вече сме втори в Европа

Общество

Смъртността от COVID-19 у нас се удвои за седмица, вече сме втори в Европа

Снимка:

Смъртността от коронавирус у нас вече е 31,65 на 1 млн. души население на 14-дневна база, сочат данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Това е двоен ръст само за седмица, като в предходната статистика данните бяха за 18.56 на 1 млн.

По този показател страната ни се нарежда на второ място в ЕС в началото на четвъртата вълна на коронавируса, като пред нас е единствено малката островна държава Кипър. България е и във върховете на класацията по липса на ваксинирани.

Страната ни тепърва навлиза с бързи темпове в новата вълна, а тепърва ще проличи готова ли е системата да поеме натиска. Това се случва на фона на недоволство сред лекарите, липса на достатъчно финансиране, недостиг на предпазни облекла, антигенни тестове и ремдесивир.

Междувременно от Министерството на здравеопазването се похвалиха, че са успели да дадат предишните управляващи сектора на Европейската прокуратура заради сключени договори за доставка на апарати за белодробна вентилация, респиратори, лични предпазни средства, дезинфектанти и лекарствени продукти. МЗ подаде сигнала заради неспазване на законоустановените процедури при сключването на договорите.

Припомняме, че МЗ сезира държавното обвинение за договори за доставка на апарати за белодробна вентилация по проект, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., договори за доставка на респиратори, лични предпазни средства и лекарствени продукти, както и сключването на договори за доставка на лични предпазни средства и дезинфектанти за проведените на 4 април 2021 г. парламентарни избори и разпределение на доставките.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още