Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Смениха ръководството на ВМЗ-Сопот

Общество

Смениха ръководството на ВМЗ-Сопот

Смениха ръководството на ВМЗ-Сопот - Tribune.bg
Снимка:

Ръководството на Държавната консолидационна компания е решило да сменят борда на ВМЗ-Сопот, обяви вицепремиерът и министър на индустрията Корнелия Нинова.

„Целта ни е да оздравим държавната собственост и да докажем, че „държавна собственост“ не е лоша дума – напротив. Поставихме пред ръководствата на държавните предприятия тези изисквания и тези, които не издържат на тези изисквания, ще се разделяме с тях”, аргументира се тя.

Причините за решението са три.

На първо място  влошеното финансово състояние на дружетството -  то е завършило 2021 година с над 3 млн. и 107 хиляди лева печалба, а с новия борд за първото тримесечие на 2022 г. загубите са били в размер на  1 млн. лева. По думите ѝ задълженията се увеличват с 23 милиона, като това е било установено след одит на база на финансовия отчет на предпиятията.

Като втора причина Нинова посочи отказ да се плати дивидент на предприятието. 

„МС взе решение държавните дружества да приведат диведиента си в размер на 100 % в бюджета до 30-ти април 2022 година.  Въпреки писмата на ДКК изпраща до ВМЗ Сопот, дружеството отказва да плати дивидента”, посочи министърът.

Тя беше категорична, че няма да позволи държавните предприятия да „бъдат разпарчатосвани” и посочи като трета причина разпродажбата на имущество.

„ВМЗ Сопот зад гърба на ДКК обявява продажба на обособени части, собственост на дружеството - почивка база, хотел и различни сгради. Тя веднага е била спряна”, заяви Нинова.   

В новия борд на ВМЗ- Сопот влизат  Иван Иванов- доскорошен областен управител на София област, Мариaн Йовчев и Камен Шаралиев.   


Топ новини

виж още
Актуална тема