Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сменят печки с по-екологични в 13 софийски квартали и села

Общество

Сменят печки с по-екологични в 13 софийски квартали и села

Снимка:

Кметът на София и британският посланик ще поставят началото на сътрудничество в сферата на опазването на околната среда и чистия въздух

Започна подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво с по-екологични. Първите отоплителни уреди по пилотната фаза на Програма LIFE вече се монтират в районите „Нови Искър“ и „Искър“, съобщават от Столичната община.

Демонстративната фаза включва подмяната на отоплителните уреди на 140 домакинства.

Отоплителните уреди на твърдо битово гориво са едни от основните замърсители на въздуха през зимните месеци и с подмяната им с по-екологични ще се намалят нивата на замърсяване.

По Програма LIFE предстои да бъдат подменени отоплителните уреди на близо 5000 домакинства. В проекта са включени кварталите „Требич“, „Филиповци“, „Абдовица“ и „Димитър Миленков“ и селата Волуяк, Мрамор, Кубратово, Световрачене, Негован, Чепинци, Казичене, Бусманци и Кривина.

Кандидатите за подмяна на отоплителните уреди трябва да се отопляват на дърва и/или въглища, да са заявили доброволно желание за участие, да са собственик/съсобственик на имота с жилищно предназначение, за който кандидатстват.

През тази година след информационна кампания бяха одобрени първите 140 кандидати, които са включени в демонстративната фаза. През април ще продължи набирането на кандидати до изчерпването на пълния брой до 5000 домакинства.

Столичната община изпълнява и проект за подмяна на отоплителните уреди по ОП „Околна среда 2014 - 2020 година“. По програмата ще бъдат подменени отоплителните уреди на около 9500 домакинства, като общият брой уреди, които ще бъдат доставени и монтирани обаче, ще бъде над 14 600 в това число до три климатика на домакинства, пелетни устройства за отопление и котли на газ, и отделно ще бъдат доставени и 11 023 радиатора за вътрешно-сградните инсталации на домакинствата. До момента са получени заявления за включване в програмата от 5550 домакинства, 44 са отпаднали и отказали се кандидати и са одобрени 5506.

Предстои програмата да бъде отворена отново от началото на следващата година, когато ще могат да се подават заявления за участие в районните администрации по местонахождение на имота, за който се кандидатства, информират от общината.                     

Утре от 11:00 часа на метростанция „Сердика-2“ кметът на София Йорданка Фандъкова и посланикът на Обединеното кралство Н.Пр. Роб Диксън ще открият официално сътрудничество между Столична община и британското посолство. Сътрудничеството между общината и посолството ще бъде посветено на околната среда и подобряването на качеството на въздуха в столицата и ще се фокусира върху обмяна на опит в сферата на интелигентните градове и нисковъглеродния обществен транспорт.

Посланик Диксън ще стартира информационна кампания по повод  провеждането на 26-та Конференция на ООН по изменението на климата, която ще се проведе в Глазгоу, Обединеното кралство, през ноември 2021 година. Кампанията ще започне с информационни материали на спирките и влаковете на софийското метро и цели да повиши осведомеността относно важността от предприемането на глобални мерки за справяне с климатичните промени и изграждане на чиста и устойчива икономика с нулеви емисии.                                                                                                                       


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още