Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сменят ръководството на Александровска болница

Общество

Сменят ръководството на Александровска болница

Сменят ръководството на Александровска болница - Tribune.bg
Снимка:

Сменя се ръководството на Александровска болница в София, коментира пред журналисти служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

"Днес взехме категорично решение, че след този натиск, който вече се вижда, че е политически натиск, сменяме ръководството на "Александровска болница", аргументира се д-р Меджидиев. Временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на болницата ще е проф. Атанас Йонков.

По-рано одит на Министерството на здравеопазването посочи, че ръководството на УМБАЛ “Александровска” е увеличило задълженията на лечебното заведение с над 24 млн. лв. само за последната година. Сумата на просрочията представлява 61,69% от общия размер на задълженията към тази дата и води до много висок риск от изпадане в неплатежоспособност и невъзможност за осъществяване на лечебна дейност.

От болницата опровергаха тази информация на пресконференция.

"Информацията, че сме натрупали просрочени задължения в размер на 24 милиона лева, не отговаря на истината. Сумата на нарастване на дълга за този период е значително по-малка от посочената в съобщението, а именно – 9,3 млн. лв.“, уточни доскорошният изпълнителен директор д-р Атанас Атанасов. По думите му е 
извършено погасяване на задължения в размер на 44 275 476 лв., което е довело до намаляване на темпа на растежа на просрочените задължения.

По отношение на констатацията на МЗ, че натрупаните просрочени задължения към доставчици от последната година – 2021 г., в размер на 23,5 млн. лв., надхвърлят финансовите ресурси на лечебното заведение, от Александровска болница твърдят, че сумата е натрупана в „основно в периода от 31 март 2021 г. до 30 юни 2021 г., т.е. преди встъпването в длъжност на настоящото ръководство“.

Ръководството на болницата е предприело своевременни действия за кандидатстване и съответно одобрение от Българската банка за развитие на кредит от 5 млн. лв. От лечебното заведение посочват, че кредитът е одобрен, но МЗ все още не е одобрило решението на Съвета на директорите.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати