Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Смесената българо-македонска комисия: Няма резултати

Общество

Смесената българо-македонска комисия: Няма резултати

Смесената българо-македонска комисия: Няма резултати - Tribune.bg
Снимка:

Без резултат приключи 11-ото заседание на Смесената историческа комисия, създадена според Договора за добросъседство между България и Република Северна Македония, съобщи БНР. Заседанието се проведе непосредствено преди Срещата на върха на европейските лидери следващата седмица, на която се очаква отново да бъде обсъдена темата за разширяването и позицията на България за начало на преговори с Република Северна Македония.

Как да бъдат записвани протоколите от срещите на комисията и темата за цар Самуил бяха в центъра на диксусиите. 

"Нашите колеги отказват да подписват протоколите като настояват за употреба на прилагателното македонски навсякъде", коментира съпредседателят на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров.

От своя страна Драги Георгиев обвини българските представители, че едностранно са променили формулировката на протоколите и намеси и Преспанския договор с Гърция. Според него този договор се тълкува различно.

От общо 14 забележки на българските историци комисията е стигнала едва до 4-тата, а тя е Средновековието исъдържанието на учебниците по история за 7-и клас в Република Северна Македония. Драги Георгиев атакува българските историци, че отказват в учебниците да залегнат различни гледни точки за личността на цар Самуил.

Драги Иванов коментира, че идеята управляваната от цар Самуил държава да се разглежда само по един начин води до липса на резултат.

Според проф. Димитров македонските историци дори са отстъпили от вече договорени позиции за общо честване на личността на цар Самуил.

 


 

Коментари (4)

Абе тия историци защо трябва да обсъждат толкова назад. Днешните северомакедонци вече 70 години са си самостоятелна нация, а половината на тези години са си сръбска провинция, т.е. Югославянска република. Да им даваме зелена светлина за ЕС, щели да ни откраднат историята. Докато я откраднат, ние сами ще се стопим като нация, ще останат само циганите.
05.12.2020 17:22 / Отговор
Алберт Коритаров,пак ли ти бе?В петък се беше скрил в миша дупка,доносник с доносник!
05.12.2020 18:50
ссс Значи има лесно,ще си стоят със сърбите в руската орбита,а ЕС ще го сънуват докато се мислят за наследници на Ал.Македонски или на Тито,на нас в България ни е все едно.
05.12.2020 19:50
КАКЪВ БЕШЕ СЦЕНАРИЯ НА РУСИЯ?........….................................................................................. 1.М.ЮЛИ 2020-ПУЧ НА РУМЕН РАДЕВ СРЕЩУ ГЕРБ
2.СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО НА РУМЕН РАДЕВ
3.СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО(НА РУМЕН РАДЕВ) КАЗВА "ДА" НА НАЧАЛОТО НА ПРЕГОВОРИТЕ НА РСМАКЕДОНИЯ С ЕС
4.РСМАКЕДОНИЯ ПРЕДЯВЯВА ТЕРИТОРИАЛНИ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ БЪЛГАРИЯ(ПОДОБНО НА ДОНБАСКАТА РЕПУБЛИКА В УКРАЙНА
5.РУСИЯ ВЛИЗА В БЪЛГАРИЯ(ПОДОБНО НА КРИМ-УКРАЙНА) - И КЪСА ЖИВО МЕСО ОТ БЪЛГАРИЯ.......
НЕ УСПЯХА!
СЕГА ЧЕРВЕНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ РАБОТЯТ ЗА ИЗБОРИТЕ - СЪЗДАВАТ РЕЗИДЕНТСКИ ОТЕЧЕСТВЕН ФРОНТ-СЪС СЪЩАТА ЦЕЛ...........
05.12.2020 20:24

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати