Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. СО въвежда онлайн жестов превод за административни услуги за хората с увреден слух

Общество

СО въвежда онлайн жестов превод за административни услуги за хората с увреден слух

СО въвежда онлайн жестов превод за административни услуги за хората с увреден слух - Tribune.bg
Снимка:

Столичната община въвежда онлайн връзка с жестов преводач за административно обслужване на глухи и сляпо-глухи граждани, се казва в съобщение на сайта на общината.

Това е една от мерките, която екипът на кмета Йорданка Фандъкова включва в Плана за действие по въвеждане на административно обслужване на глухи и спяпо-глухи граждани. Предстои Планът на бъде одобрен от Столичния общински съвет на заседанието си в четвъртък.

Хората с увреден слух ще бъдат обслужвани на специално гише, обозначено с указателна табела и съответния знак и оборудвано с техническо средство за осъществяване на тристранна онлайн връзка при административното им обслужване.

Всяко лице има право да бъде придружено от преводач от Списъка на преводачите на българския жестов език или избран от него. Предстои в Столичната община да бъдат назначени преводачи на български жестов език, които ще бъдат част от екипа на Контактния център и ще обслужват глухи и сляпо-глухи лица в работното време на администрацията.

До края на 2022 г. тристранната онлайн връзка ще бъде въведена в Столичната община, в 24-те районни администрации и съответните данъчни служби, а през 2023 г. ще започне въвежддането и във всички останали звена на общината, общински дружества, предприятия, общински културни институти и други.

Друга мярка в Плана за действие е създаването на рубрика, насочена и разпознаваема от глухи и сляпо-глухи лица на електронния портал на Столичната община. В рубриката ще се публикуват видеоматериали на български жестов език по темите Транспорт, Социални услуги и Спортни дейности, които ще бъдат поетапно надграждани и актуализирани при необходимост. 

Ще бъдат приети и правила, които да се следват при административното обслужване на глухи и сляпо-глухи лица и които, освен в писмен вид, ще бъдат достъпни и като видеоматериал на български жестов език.

Предстои да се организират и обучения, насочени към администрацията на Столичната община относно живота, културата и идентичността на глухите и сляпо-глухите лица, както и основна информация за Закона за българския жестов език, което ще допринесе за осигуряване на възможност за познаване в най-голяма степен на живота, културата и идентичността на глухите и сляпо-глухите лица.

Планът за действие с мерки за въвеждане на административно обслужване на глухи и спяпо-глухи граждани е разработен от Консултативен съвет по въпросите, свързани с административно обслужване на глухи и сляпо-глухи граждани, в който участие взеха представители на глухата общност, избрани на конкурсен принцип, общински съветници, секретарят на Столична община, зам.-кметът по направление "Дигитализация, иновации и икономическо развитие", кметове на райони и експерти и се председателства от общинския съветник Анна Стойкова.

Участието на представители на глухата общност в Консултативния съвет беше важно условие и гарант както за правилното разбиране на Закона за българския жестов език, така и за неговото прилагане в частта „Административно обслужване“.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати