Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Собственик на автокъща: Новият данък от поне 500 лв. ще бъде катастрофален

Общество

Собственик на автокъща: Новият данък от поне 500 лв. ще бъде катастрофален

Собственик на автокъща: Новият данък от поне 500 лв. ще бъде катастрофален - Tribune.bg
Снимка:

Държавата ни не е готова за електрически автомобили, смята той

Нов данък от 500 лева за внос на стари автомобили от чужбина огласи транспортният министър Георги Гвоздейков. Мярката е заради старите коли и мръсния въздух. През 2022 г. в България са внесени над 300 000 коли втора ръка. По думите на Владимир Тасков, собственик на автокъща в Монтана българинът в Северозападна България предпочита среден клас коли до 5 - 6 000 лева. Предпочитани са тези между 2 и 4 хиляди лева. Трудно продаваеми са коли до 15 000 лева, обясни Тасков пред Нова нюз.

„Новият данък от поне 500 лева като го прибавим към регистрация от още 500 лева – екотакса, първоначална регистрация на нов автомобил и други такси. Ще бъде катастрофален за хората, които търсят среден клас кола. Ще се оскъпи двойно – 500 лева, плюс 500 регистрация, плюс 500 лева обслужване мининално. Ако си купиш кола за 3000 лева, ти получваш 50% допълнителни такси, за да започнеш да движиш“, обясни Тасков. 

По думите му хората ще предпочетат да ремонтират старата си кола вместо да подновят автомобила си.

Според него е немислимо хората да бъдат стимулирани да си купят електрическа кола: „Да вземеш от бедния 500 лева и да дадеш на богатия, за да си купи електрическа кола от 50 000 лева. Никой не пита за тях. Държавата ни не е готова за електрически автомобили, в Монтана нямаше ток целия ден миналата седмица при бедствието, нямаше ток и на бензиностанциите”, каза Тасков.

Според него това ще намали продажбите и хората ще продължат да си карат старите коли. „Най-добре е да се намали екотаксата, за да могат шофьорите да подновят колите си. На тях им трябва автомобил, за да си свършат работа. От началото на месеца намаляха продажбите”, обясни Тасков.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети