Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. София – 140 години столица на България

Общество

София – 140 години столица на България

Снимка:

Избрана е като център на българските земи - Мизия, Тракия и Македония

На днешния ден се навършват 140 години, откакто София е избрана за столица на Княжество България от Учредителното събрание. Решението е взето на 3 април 1879 година.

За изграждането на новата столица са привлечени едни от най-видните архитекти и строители за времето си – Константин Йованович – виенски архитект, по произход българин, е проектирал сградата на Народното събрание. Първият градски архитект – чехът Антонин (Адолф) Колар, проектира Министерството на войната, хотел „България“, Военния клуб и др., а швейцарецът Херман Майер – читалище „Славянска беседа“, сградите на Българската академия на науките, Българската народна банка, както и мавзолея на княз Александър Батенберг. Австриецът Фридрих Гюнангер е проектирал Духовната академия (Богословския факултет) и е участвал в преустройството на Княжеския дворец. Архитект Йордан Миланов, роден в гр. Елена и завършил архитектура във Виена, изработва окончателния проект на Ректората на Софийския университет и ръководи строителството му, пише БГНЕС.

През 1891 г., по проект на главния архитект на София Арнолд Колар и на Вацлав Прошек, е построен Орлов мост - символичната врата на града. Името идва от бронзовите статуи на орли върху моста, които са негови символични покровители и защитници. Орлов мост е построен и като символ на свободата. Тук са посрещнати диарбекирските затворници, борци за религиозна и национална свобода.

Идеята София да остане столица е на проф. Марин Дринов. Предимствата на София за столичен град са няколко: намира се в центъра на българските земи (Мизия, Тракия и Македония) и заема важно стратегическо положение, лежи на най-важния път на Балканския полуостров, който свързва Европа с Азия. Градът се намира в обширно поле, което осигурява удобен терен за разширение.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема