Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. София е спестила над 1.5 т. вредни емисии с поставянето на коминни филтри

Общество

София е спестила над 1.5 т. вредни емисии с поставянето на коминни филтри

София е спестила над 1.5 т. вредни емисии с поставянето на коминни филтри - Tribune.bg
Снимка:

До края на 2021 г. ще бъдат монтирани общо 1000 филтъра на комини

Към настоящия момент са монтирани над 100 филтъра на комини. Само за последния месец са поставени над 84 филтъра. Това е трета част от инициативата на Столичната община за монтиране на филтри на домакинства. Започнахме първо с дарения, след това в рамките на проекта „Еъртинкс“ бяха монтирани още 25. Това каза зам. - кметът по екология в Столичната община Йоана Христова по време на проверка на монтирани филтри в район "Красна поляна", съобщава БГНЕС.

„В рамките на монтираните сега 84 филтри вече имаме спестяване от над 1,5 т. емисии във въздуха“, посочи тя и обясни, че днешната проверка е показала, че след монтирането на филтъра от комина на домакинството, отопляващо се с пелети, вече не излиза черен дим.

Това се дължи и на факта, че пожелалите да им бъде монтиран безвъзмездно филтър от общината са с нагласата да използват дърва и въглища, а не отпадъци, боядисани дограми и отпадъчни материали. Христова уточни, че няма специални изисквания към домакинствата, които желаят да им бъдат поставени такива филтри с изключение на това, че те трябва да се живеят на територията на район „Красна поляна“ и „Слатина“.

"До края на 2021 година предстои те да станат 1000. А след това имаме допълнителна възможност за още 1000 до края на 2023 г.", обяви Христова. Тя уточни, че стойността на филтъра е около 4 000 лв., като това включва доставка и монтаж и съответните ремонтни дейности.

Управителят на фирмата, която изпълнява монтирането на филтрите - Даниел Дамянович посочи, че разходът на едно домакинство, което използва такъв филтър, е 30 вата, колкото консумира една крушка или около 7 лв. на месец допълнително за ток.

„Филтърът функционира на електростатичен принцип. В коминното тяло се поставя един електростатичен електрод, който прави електростатика и по този начин наелектризира финните прахови частици, с размери 10 микрона и по-малки, и ги залепва към външната страна на коминното тяло. След като спре своята работа, една много голяма част отиват за повторно изгаряне, а другата отива в сервизната кутия на печката“, обясни Дамянович принципа на работа на филтъра, и добави, че поддръжката му не изисква специална грижа, и животът му е над 10 години.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема