Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. София под блокада. Денков говори първо с миньорите и после със земеделците

Общество

София под блокада. Денков говори първо с миньорите и после със земеделците

София под блокада. Денков говори първо с миньорите и после със земеделците - Tribune.bg
Снимка:
Синдикалните организации на КНСБ и КТ "Подкрепа" в комплекса "Марица Изток", миньори и енергетици от въгледобивния сектор в страната излязоха на национален протест под надслов "За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!". Те искат яснота за работните си места и за цените на електроенергията. Протестиращите не одобряват представените проекти на териториални планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил, които предвиждат закриване на мощности във въглищните централи.

Пред БНР протестиращите споделиха: "Не одобряваме тези планове, които са заложени в плановете на управлявящите и протестираме - не може една функционираща система да бъде унищожена, защото някой на някого е обещал нещо".

"От Карлово и от ВМЗ - Сопот. Подкрепяме бранш, който засяга всички нас - не само като производство, а и като потребители. Токът стане ли скъп - какво правим. Отделно - работните места на хиляди хора са застрашени, районът Стара Загора ще стане като Северозападна България".

"От мината в Перник. Против сме да се случи този бърз преход. Не могат хората в региона да се преориентират към нови работни места".

Шестието на енергетиците започна от площад „Свети Александър Невски” в столицата. Участниците в шествието се придвижиха по улиците „Оборище” и „Георги Раковски” и по булевардите „Цар Освободител” и „Княз Александър Дондуков” до официалния вход на Министерския съвет. 

Правителствената пресслужба съобщи, че премиерът Николай Денков ще се срещне с представителна група на миньорите и енергетиците, водена от президентите на КНСБ и "Подкрепа" Пламен Димитров и Димитър Манолов.

Срещата е предвидена за 13 часа. 2 часа по-късно - в 15 часа пък премиерът е отправил покана за среща към земеделците.

Земеделският министър Кирил Вътев излезе пред протестиращите производители, но беше освиркан и се чуха викове „Оставка“.

„Аз не съм професионален политик и вие много добре го знаете. Много добре ви познавам проблемите от повече от 30 години. Въпросът е как ще ги решим. Украйна е факт, от войната се промениха страшно много неща. Светът стана друг, а за съжаление заедно с още четири държави сме най-близо до войната и сме най-големите потърпевши. Обстановката е сложна, много повече отколкото си я представяме в този момент, в който се гледаме в очите. Нито едно решенията не предполагат моментално резултат. За тази година парите за пропаднали площи са освободени и се очакват пари“, увери той.

Иначе земеделците предвиждат да бъдат пред МС след 14 часа, когато приключва демонстрацията на енергетиците. 

На 20.09 протестът продължава, като между 5:00 и 7:00 ще бъдат придвижени машините на бул. Тодор Александров. Протестиращите в сряда ще тръгнат в 10:00 от площада пред Александър Невски и ще се насочат към Министерски съвет.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети