Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. София получи приза за световна столица на спорта за 2024 година (ВИДЕО)

Общество

София получи приза за световна столица на спорта за 2024 година (ВИДЕО)

София получи приза за световна столица на спорта за 2024 година. На церемония в Европейския парламент в Брюксел градът получи признанието на Асоциацията на европейските столици и градове на спорта ACES Europе. Съорганизатор на събитието е евродепутатът от ЕНП-ГЕРБ д-р Андрей Ковачев, а почетен председател на организацията е доскорошният кмет на София Йорданка Фандъкова. На церемонията присъстваха и големите български спортистки Стойка Кръстева, Ренета Камберова и Александра Фейгин.

„Днес София получава знамето на Световна столица на спорта за 2024 година. Това е огромно признание за усилията на София през последните пет години като постоянна европейска столица на спорта. Над 1380 събития бяха организирани, създадохме един уникален модел чрез Фондация „София -  европейска столица на спорта”, която привлече партньори от различните институции, академичния сектор, от цялата спортно-общественост, заедно с най-именитите български спортисти, които застанаха зад нас и които са с нас през цялото време“, заяви Йорданка Фандъкова, почетен председател на Асоциацията  на европейските столици и градове на спорта ACES Europе.

„Целта на тази инициатива е развитие на масовия спорт и насърчаване на здравословния начин на живот от децата през учениците до възрастните хора, хората са с увреждания. За всички тях има подготвени събития за следващата година, като специален акцент има върху ученическия спорт. Ще има състезание по най-масовите видове най-масовите видове спорт-  баскетбол, волейбол, за да можем да привличаме децата към спорта. Благодарна съм на нашия евродепутат Андрей Ковачев, който ни помогна през всичките тези години, благодарение на който наистина сме тук в Европейския парламент днес, както и на всички наши партньори. С нас днес са три велики спортистки на България - Стойка Кръстева, Ренета Камберова и Александра Фейгин. Благодарение на примера на тези велики спортисти много деца, много млади хора, се увличат от спорт, а нашата задача е да организираме и да създаваме условия. Аз съм тук в качеството ми на почетен президент на организацията ACES Europe за следващите пет години и разбира се ще продължа да помагам на София.  Пожелавам успех на София, на ръководството на Столичната община. Надявам се да продължат всички тези усилия, защото си струват, защото те са за най-вече за децата и младите хора на София и затова качеството на живот на хората да бъде по-високо“, добави доскорошния кмет на българската столица.

„Първо изключително съм щастлив, че българската столица получава отново едно призвание, след като бяхме в европейска столица на спорта за 2018 година и след като Столична община в лицето на госпожа Фандъкова и на целия Общински съвет тогава, както и Фондацията „София - Европейска столица на спорта” работиха и работят за това софиянци, а и българите в цялата страна да имат достатъчно добра спортна инфраструктура. Защото ние говорим за масов спорт, за спорт за всички, за спорта като превенция, за спорта за по-добро здраве, за спорта като възможност за интеграция. Това се получава с много, много усилия, които сега се материализират с титлата Световна столица на спорта за 2024 година“, коментира д-р Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП-ГЕРБ.

„Това е разбира се една титла, която е само за един град в цял свят и аз съм много щастлив, че в Европейския парламент заедно с г-жа Фандъкова и с Анатоли Илиев, който е също с нас, можем днес да получим знамето на световна столица на спорта. Благодаря и се надявам, че новият екип в администрацията и ръководството на Столична община ще продължи тези добри инициативи заедно с нас, които са в полза на софиянци а на всички български граждани“.

Заместник-председателя на фондация “София - европейска столица на спорта” Анатоли Илиев заяви, че свършеното досега е надградено.

„Нашите идеи са да продължим с институциите, а именно: Министерство на образованието, НСА,  Министерство на туризма, Министерството на спорта, естествено. Ще надградим това, което успяхме досега, и естествено имаме една световна конференция с която ще закрием цялата година и на която си взимат много важни решения, касаещи целия световен спорт. Днес на управителен съвет също обсъждахме тази конференция, очакваме гости от цял свят, така че това са само част от нещата, с които ще работим като световна столица. Разчитаме все пак и на нашите партньори, които досега винаги са ни подкрепяли - клубове, федерации, неправителствени организации и с тяхна помощ вече е готов календарът, който ще представим следващата седмица на господин Терзиев, и с който смятаме да вече да проведем някакви конкретни разговори, защото наистина декември месец бързо ще премине и следващата година ние трябва да продължим нашата работа“.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети