Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. София празнува деня на светите София, Вяра, Надежда и Любов!

Общество

София празнува деня на светите София, Вяра, Надежда и Любов!

Снимка:

На 17 септември – денят на светите София, Вяра, Надежда и Любов,  с многобройни културни събития столицата ни отбелязва своя празник.

Столична община по традиция ще връчи Наградите за ярки постижения в областта на културата. С тях се отличават родни творци с принос към София, в областите: Литература, Театър, Музика, Визуално-пластични изкуства, Художествена фотография, Кино, Архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда и др. Отново ще бъде връчена и Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура. Церемонията ще се проведе в Софийската градска художествена галерия при спазване на противоепидемичните мерки.

За първи път Столична община ще проведе голям концерт на открито, посветен на празника на града. Музикалното събитие „Честит празник, София!“ започва в 18:00 часа в Южен парк-2 – на сцената на Sofia Summer Fest /зад Музея „Земята и хората“/. Концертът е подарък за публиката и е с вход свободен до запълване на разрешения капацитет на седящите места.

За Деня на София с безплатен достъп за посетителите ще работят общинският музей „Регионален исторически музей – София“ и Зоологическа градина.

На 17, 18 и 19 септември всички пътища ще водят към „КвАРТал“ – 6-то поредно издание на културната инициатива ще отбележи началото на есента с богата програма. Специални турове, литературни четения и интерактивни изложби очакват всички софиянци и гости на града. Организаторите са подготвили три пешеходни маршрута и над 80 локации в района между четирите булеварда „Дондуков“, „Мария-Луиза“, „Сливница“ и „Васил Левски“.

Събитието „София, празнувай с класика!“ ще се състои на 17 септември от 19:30 ч. в зала „България“. Партньор в организацията е Софийската филхармония.

Музикална агенция „Кантус Фирмус“ с подкрепата на Столичната община кани публиката на тържествен концерт по случай Деня на София. В него ще участват изявените наши солисти Гергана Николаева (мецосопран) и Георги Черкин (пиано), за доброто настроение на публиката ще се грижат също музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио и маестро Максим Ешкенази.

За втора поредна година столичани и гостите на града ще срещнат различни съвременни изкуства и алтернативни форми на изява във формат на флашмоб в Столичното метро, творчество и иновации на млади артисти. Мотриса от Третия метродиаметър ще се превърне в движеща се сцена за съвременен танц, кино, театър на движението, изпълнения на класическата музика, градска мода, трикинг, електронен бийт и илюзии, които ще се редуват при всеки пробег от „Красно село“ до „Горна баня“, както и на избрани метростанции.

Събитието се осъществява от Младежкото сдружение в обществена полза „Национален център за иновации и дигитални изкуства“ с подкрепата на Столична община и с домакинството на „Метрополитен“ ЕАД.

Столичният общински съвет ще проведе извънредно тържествено заседание по повод Деня на София. Дневният ред предвижда приветствия от страна на кмета Йорданка Фандъкова и председателите на политически групи в Общинския съвет. Местният парламент ще разгледа и редица предложения за присъждане на звания „Почетен гражданин на София“, отличия „Значка на София“ и „Почетен знак на Столична община“.  


Топ новини

виж още

Актуална тема