Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. София с най-ниска безработица в годината на пандемията

Общество

София с най-ниска безработица в годината на пандемията

Снимка:

Пандемията повиши безработицата в цялата страна, като коефициентът ѝнарасна от 5,6% през 2019 г. до 7,4% през 2020 г. Това са данните на Агенцията по заетостта на база брой официално регистрирани безработни в страната, обобщени и анализирани от Института по пазарна икономика (ИПИ).

Големият ефект настъпи в месеците на извънредното положение – март-май 2020 година – когато за няколко седмици бяха изгубени над 100 хил. работни места. Макар да последва известно възстановяване, ударът на пандемията не бива да се подценява – общините с традиционно ниска безработица отбелязаха най-неблагоприятни нива в последните пет години“, пише в анализа икономистът Петър Ганев.

През 2020 г. коефициентът на безработица е най-нисък в Столична община (3,3%) и в Божурище (3,3%). В навечерието на пандемията и двете общини имаха коефициент на безработица под 2% и отново бяха начело. Веднага след тях са две индустриални общини – Челопеч и Сопот – с коефициент на безработица в рамките на 4%. От 5-то до 7-мо място се нареждат Варна (4,1%), Стара Загора (4,1%) и Пловдив (4,1%). От всички изброени единствено Челопеч не е в най-лошата си позиция спрямо последните пет години. Най-високата безработица очаквано и за поредна година се регистрира в Северозапада – община Ружинци (50,5%).

Интересно е, че макар общата картина да се запазва – силните икономически центрове и тяхната периферия имат ниски нива на безработица, промяната за период от пет години дава различен поглед. Годините на растеж успяха да свалят безработицата в цялата страната и това даде сериозен ефект и в най-бедните общини. Въпреки удара на пандемията, най-бедните общини са в по-добра позиция спрямо преди 4 или 5 години. Общините с коефициент на безработица от над 30% са се свили наполовина – от 44 през 2016 г. до 19 през 2020 г.“, се посочва още в анализа на ИПИ.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема