Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. София запазва размера на такса смет, общината дава повече пари за чистота на столицата

Общество

София запазва размера на такса смет, общината дава повече пари за чистота на столицата

Снимка:

След 2 часа дебати СОС прие план-сметката за чистотата за догодина като против гласуваха съветниците от опозицията

220 млн. лв. за миене на улици, събиране и извозване на битови отпадъци и поддържане на чистотата през 2021 г. ще даде Столичната община. Сумата е с 3 млн. лв. повече от средствата за 2020 г. Размерът на такса смет за граждани и бизнес в София остава непроменен за поредна година. Това предвижда план-сметката за следващата година, която Столичният общински съвет прие, съобщава „24 часа“.

През 2021 г. се увеличават с 24% улиците, които ще бъдат измити с маркуч. Това са общо 96 000 дка улици, по които минава градски транспорт, тротоари, площади и др. Увеличава се кратността на миене - 5 пъти вместо 4.

24 пъти през годината с дюзи ще се измият всички улици в София, или общо 290 000 дка. С 6 млн. лв. повече се предвиждат за събиране на отпадъци, като с 1 млн. лв. от тях се увеличават средствата за събиране на едрогабаритни отпадъци, обясни председателя на екокомисията към СОС Лорита Радева.

С близо 3 млн. лв. повече са предвидените средства за лятно почистване - 62,1 млн. лв. 8,8 млн. лв. са заложени за почистване на междублокови пространства, квартални градинки и зелени площи. 26,3 млн. лв. ще струва зимното почистване през 2021 г.

Според Тома Белев от "Демократична България" на практика данните за площта показвали, че ще бъдат измити половината улици в София. Иван Таков от БСП пък предложи намаление на такса смет с 10% за граждани и за бизнеса, освобождаване на читалищата от дължимите суми, които според него са около 80 000 лв. и увеличаване на средствата за лятно почистване.

"Искате да харчим повече, а да събираме по-малко. Няма как да излезе математиката. Не заблуждавайте хората", контрира председателят на финансовата комисия към СОС Георги Георгиев.  След 2 часа дебати в крайна сметка СОС прие план-сметката за чистотата за догодина като против гласуваха съветниците от опозицията.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още