Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Софийска вода“ обяви за успешен теста по прехвърляне на вода към Перник през резервоар „Мало Бучино“

Общество

„Софийска вода“ обяви за успешен теста по прехвърляне на вода към Перник през резервоар „Мало Бучино“

Снимка:

Йорданка Фандъкова: За мен е важно във всеки един момент хората да знаят какво се случва по мрежата

Тестът на „Софийска вода“ да подава количества към Перник през резервоар „Мало Бучино“ е успешен, увери столичният кмет изп. директор на „Софийска вода“ Васил Тренев. Тестът е проведен миналият четвъртък.

„Обикновено водните кол са 100л/сек. Увеличихме водните количества в резервоара до 420 л/сек, всичките съоръжения работят нормално. Ще можем да подадем вода при изграждане на тръбата“, заяви пред кмета на София и медиите Васил Тренев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посети Контролния център на концесионера „Софийска вода“.

„За мен е важно във всеки един момент хората да знаят какво се случва по мрежата. В ситуацията днес е важно гражданите да знаят, че „Софийска вода“ управлява с контролен център авариите, помпените станции и се контролира целия процес“, изтъкна Фандъкова. Тя припомни, че днес е заседанието на комисията по инженерна инфраструктура и благоустройство към Столичния общински съвет/СОС/ и съветниците в нея също са поканени да посетят контролния център на „Софийска вода“.

„Надявам се, че ще дойдат. Ако някой иска да натрупва дивиденти, за мен е важно да успокоим гражданите, че не съществува риск освен ежедневните рискове от експлоатацията на системата“, коментира Фандъкова.

От своя страна Васил Тренев, изп. директор на „Софийска вода“ разясни, че водните количества за столицата от яз. “Бели Искър“, яз. „Искър“ минават през магистрални водопроводи, пречиствателните станции „Бистрица“ и „Панчарево“  и се наблюдават се и авариите в реално време.

„На практика следим цялата ВИК мрежа на София от това звено. Сега можем да видим 297л/сек от единия източник, 271 л/сек от другия източник и това постъпва в Рилския водопровод. В Плана се извършва първоначална дезинфекция на водата. Рилският водопровод минава над Железница, Бистрица, Бояна и продължава до резервоар Мало Бучино. Не се налага някой физически да върти кран, от този център се променя налягането по ВИК мрежата на София“, запозна медиите Васил Тренев. Той изтъкна, че Рилският водопровод е в добро състояние. В дружеството е постъпил сигнал за незаконно свързване към съоръжението и той е проверен.

„Има шахта, от която е реализирано незаконно свързване. Екипи работят на място, за да го изолират. Ползвателите на вода от незаконното свързване ще бъдат санкционирани“, подчерта Тренев.

В заключение столичният кмет припомни на медиите, че получава ежедневно информация за нивото на язовирите и информация за по-сериозните аварии.

„Във връзка с решението утре на СОС, „Софийска вода“ ще са задължени ежеседмично да подават информация на столичната комисия по инженерно строителство. Изключително е важно хората на София да се информират от надеждни източници, за да не се спекулира“, категорична е Йорданка Фандъкова.  

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив