Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. СОС отваря първата „Правна клиника“ за жертвите на домашно насилие

Общество

СОС отваря първата „Правна клиника“ за жертвите на домашно насилие

СОС отваря първата Правна клиника за жертвите на домашно насилие - Tribune.bg
Снимка:

Безплатен градски транспорт в София за украинските бежанци

След 2 години онлайн, от 7 април, Столичният общински съвет ще провежда заседанията си присъствено в залата на градския парламент. Съветниците, които не се чувстват добре здравословно, ще могат да вземат участие дистанционно чрез онлайн система.

На днешното последно онлайн заседание Столичният общински съвет подкрепи предложенията на кмета на София Йорданка Фандъкова и председателя на градския парламент Георги Георгиев за създаване на „Правна клиника", в която пострадали от домашно насилие да получават адекватна помощ от компетентни юристи и разкриване на още един кризисен център на територията на града.

Общината ще делегира социалните дейности на организации от неправителствения сектор, специализирани в борбата с домашното насилие, съобщава БНТ.  За целта с ускорени темпове ще бъдат проведени конкурси, за да може двете нови услуги да заработят в средата на годината.

„Правната клиника“ предвижда дейности по информиране, консултиране и застъпничество. Когато пострадали от домашно насилие се обърнат към съответния психолог и се установи какъв е случаят, ще могат да бъдат насочени към юристи, адвокати, които имат опит в тази област. Потърсилите съдействие ще имат право на безплатна адвокатска помощ за водене на дела по Закона за защита от домашно насилие.

Към настоящия момент на територията на Столична община съществува един кризисен център, който осигурява подкрепа на около 100 жени годишно, но в него едновременно могат да бъдат настанени 8 души. Новият център ще може едновременно да приюти 10 пострадали от цялата страна.

„Домашното насилие е тежък социален проблем, който не бива да остава затворен зад вратата. За него е необходимо да се говори, за да бъдат поощрени нуждаещите се да потърсят подкрепа. И да знаят, че не са сами в своя свят на отчаяние“, коментира председателят на СОС Георги Георгиев.

На днешното заседание, общинският съвет одобри предложението на съветниците от ГЕРБ-СДС и ВМРО – бежанците от Украйна да могат да ползват безплатно столичния градски транспорт срещу документ за самоличност. Мярката ще се прилага 3 месеца.

Групата на ГЕРБ-СДС и районните кметове на ГЕРБ събраха лични средства за купуването и даряването на 100 месечни абонаментни карти за всички линии, на украински неправителствени организации за техни доброволци в София, като израз на съпричастност и подкрепа за усилията им.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети