Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. СОС прие декларация в подкрепа на кандидатурата за Младежките олимпийски игри

Общество

СОС прие декларация в подкрепа на кандидатурата за Младежките олимпийски игри

Снимка:

Част от общинарите на РБ и БСП се въздържаха при гласуването

Столичният общински съвет гласува на днешното си заседание декларация в подкрепа на кандидатурата за Младежки Олимпийски игри „София 2024“. Тя бе приета с 47 гласа „за“ и нито един „против“. Декларацията беше подкрепена от общинските съветници от ГЕРБ и „Патриоти за София – ВМРО и АТАКА“.

Петима общински съветници обаче се въздържаха. Това са Трайчо Трайков от Реформаторския блок, Николай Толчев от ДСБ, Марта Георгиева от ДСБ, Борис Цветков от БСП. Така без ясен аргумент те се обявиха де факто против провеждането на олимпиадата в София - нещо, което вероятно ще бъде използвано от конкурентите ни в надпреварата за домакинството.

Общинските съветници дават положителна оценка за усилията на Министерство на младежта и спорта, което активно работи от няколко месеца за подготовката и представянето на българската кандидатура пред Международния олимпийски комитет. СОС изразява принципно становище да участва в процеса и да подпомага усилията София да стане домакин на този престижен международен форум.

Инициативата е на съветника Карлос Контрера от ВМРО. Според него с този акт Столична община и Общинският съвет заявяват ясна позиция, че желаят да участват в процеса и са готови да подпомагат усилията на Министерски съвет, Министерство на младежта и спорта и на спортната общественост за представянето на една силна кандидатура. Според него, това е логична стъпка, с която местната власт показва заинтересованост и желание българската столица София да бъде домакин на висш спортен форум.

В декларацията се посочва, че това значимо спортно събитие ще допринесе за развитието на град София като европейска спортна столица, както и ще позволи активна политика по модернизация на спортните съоръжения.

България беше поканена да пусне документите си за домакинството лично от президента на МОК Томас Бах. Впоследствие в Столична община беше внесено и предложение за промяна в плана за управление на Витоша, за да се реконструират и модернизират влековете и лифтовете в планината, които иначе тънат в разруха.

След като днес от СОС приеха кандидатурата, предстои тя да бъде обсъдена и от Министерския съвет.

Ето и пълния текст на декларацията, приета от Съвета:

ДЕКЛАРАЦИЯ

за подкрепа на кандидатурата на София за домакин на

Младежките зимни олимпийски игри през 2024 година

Столичният общински съвет изразява подкрепа за кандидатурата на София за домакин на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 година. Това значимо спортно събитие ще допринесе за развитието на града като европейска спортна столица и ще даде нови възможности на жителите и гостите за здравословни дейности.

Във връзка с тази кандидатура Столичният общински съвет изразява подкрепа за усилията на Министерството на младежта и спорта за модернизиране на спортните съоръжения на територията на ПП „Витоша“, както и на спортните обекти в града и така да се стартира подготовката за Младежките зимни олимпийски игри „София - 2024“.  

 

 

 


Коментари (2)

Космо Много ще се радвам да се случи наистина и тук да има олимпиада - ще бъде доказателство, че и тук може да се върши работа както трябва и ще спечелим престиж.
20.12.2018 12:33 / Отговор
Иванов Подобно домакинство ще донесе приходи и престиж за цялата страна, затова е добре да се случи!
21.12.2018 17:19 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още