Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Социалисти искат възстановяването на паметника на Георги Димитров в Димитровград

Общество

Социалисти искат възстановяването на паметника на Георги Димитров в Димитровград

Социалисти искат възстановяването на паметника на Георги Димитров в Димитровград - Tribune.bg
Снимка:

Местните социалисти и антифашисти са провели среща-разговор в клуба на БСП по повод 140 г от рождението на  Георги Димитров, по инициатива на БАС. На нея председателят на местната структура на БСП Иван Ганев е изнесъл доклад за живота и делото Димитров и е повдигнат въпроса за възстановяването на паметника му. Бронзовият 8-метров паметник е демонтиран с решение на общинския съвет на Димитровград от ноември 1991 година, след демократичните промени в България, съобщава dimitrovgrad.bgvesti.net

По думите на Ганев, е подета инициатива от БАС и международната фондация „Георги Димитров“, относно възстановяването на паметника-символ на Димитровград. Целта на инициативата е възстановяване на паметника и връщането му на определеното за това място в Димитровград.

Социалистите изразяват възмущение относно съхранението към момента на паметника.

Питаме кой е отговорен за лошото състояние и съхранение на паметника? Правени са опити за нарязването на скулптурата на Димитров, което е недопустим акт. Напомняме, че паметникът е мемориален символ по проекта „Атриум“ и е със защитени авторски права и представлява паметник на културата. До кога кметът на Димитровград ще бездейства и няма да изпълнява решение на общинският съвет от 2012 година (реш.311/28.06.2012, според което паметникът е трябвало да бъде възстановен през 2013 година)", питат социалистите. 

С това за пореден път се повдига темата за паметника на Георги Димитров в Димитровград.

 


Топ новини

виж още
Актуална тема