Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Социалното министерство подкрепи обучението на над 24 000 ученици в VIII клас

Общество

Социалното министерство подкрепи обучението на над 24 000 ученици в VIII клас

Социалното министерство подкрепи обучението на над 24 000 ученици в VIII клас - Tribune.bg
Снимка:

Средствата са в размер на 250 лв. и са обвързани с ходене на училище

Обучението на 24 162 ученици в VIII клас от над 23 600 семейства беше подкрепено от Министерството на труда и социалната политика през настоящата учебна година, съобщават от пресцентъра на ведомството. За първи път беше отпусната помощ за записани в гимназиален етап деца, а целта е да има по-малко отпаднали от образователната система в тази възраст. Средствата са в размер на 250 лв. и са обвързани с ходене на училище, уточняват от социалното министерство. Парите се изплащат на два пъти – през първия и през втория срок. До момента семействата са получили над 2,6 млн. лв. С тях родителите могат да закупят учебници и учебни пособия, дрехи, както и да подпомогнат развитието на децата си в науката, спорта или културата.

Най-много помощи са получили семейства от Пловдив за 2234 ученици. Следват в София-град – за 2156, Бургас – за 1700, Благоевград – за 1683, и Варна – за 1547 ученици.

Малко над 1000 родители са получили отказ, тъй като не са отговаряли на критериите. В проекта на бюджет за следващата година са предвидени средства за продължаване на помощта в по-висок размер и с облекчени изисквания. Като част от антикризисните мерки ще бъде премахнат доходният тест и всички записани ученици в осми клас ще могат да получат по 300 лв. Същите ще са условията и за помощта за семейства с деца в първи клас. До момента за такава са подадени 31 087 заявления, като кандидатстването продължава до края на годината. Одобрени са 29 189 семейства с 29 809 първокласници. Те също ще получат по 250 лв. на две равни вноски през двата учебни срока.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема