Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Социалното министерство започва разговори с депутати и НПО-та за Закона за социалните услуги

Общество

Социалното министерство започва разговори с депутати и НПО-та за Закона за социалните услуги

Социалното министерство започва разговори с депутати и НПО-та за Закона за социалните услуги - Tribune.bg
Снимка:

Деница Сачева: Изпратили сме молба за среща и до Светия Синод

Започваме разговори с парламентарните групи и НПО за Закона за социалните услуги, изпратили сме молба за среща със Светия Синод, съобщи в парламента министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Още веднъж за пореден път искаме да подчертаем, че Законът за социалните услуги не третира отнемане на деца от семействата и няма за цел да прави това”, посочи министър Сачева. По думите й точно обратното, със закона се въвеждат стандарти за качество, въвеждат се възможности за това да има по-голяма инвестиция в самите социални работници, тяхното обучение, квалификация, включително по отношение на тяхната професионална отговорност.

„Това, което се случва последно време в обществото, безспорно не може да ни остави несъпричастни. Не можем да проявяваме високомерие към страховете на хората. Казах, че ще започнем диалог и разговори с всички групи. Започваме разговори с парламентарно представените партии. Днес ще има среща със Сдружението на общините. Изпратила съм молба за среща със Синода. Очаквам да получа отговор, за да можем да направим среща с Българската православна църква, да чуем тяхното мнение, тяхното становище и това, което ги притеснява в закона. Следващата седмица ще има срещи с НПО, включително с организициите на хората с увреждания, както и с организации на протестиращите", допълни още Сачева.
Тя посочи, че от началото на следващата година ще бъдат проведени регионални дискусии в 6 области в България, за да се съберат максимално позиции по закона за социалните услуги.
"Законът не се отнася до отменане на деца, в този закон се регламентират всички грижи, които полагаме към възрастни хора, хора с увреждания и семейства, които имат нужда от подкрепа", повтори Сачева.

Относно разпространяването на страхове за отнемането на деца социалният министър уточни, че в момента все още се водят разговари с хората. „Не сме инициирали проверки кой пуска фалшиви новини и кой в момента буни различни страхове, но сме готови в случай, че видим, че има съзнателна злоупотреба, да сезираме прокуратурата", допълни Сачева.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема