Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Спекула? Експерт твърди, че горивата трябва да са поне с 30 стоинки по-евтини

Общество

Спекула? Експерт твърди, че горивата трябва да са поне с 30 стоинки по-евтини

Спекула? Експерт твърди, че горивата трябва да са поне с 30 стоинки по-евтини - Tribune.bg
Снимка:

Бензиностанции се опитват да вдигнат цените на горивата. Дизелът и бензинът достигат до 3 лв. за литър, при положение, че до скоро цената беше около 2,30 лв./л.

„Цената на горивата трябва да е поне 32 ст. по-ниска, отколкото е в момента. Ако имаше някакъв ефект от деругацията, която беше положено толкова усърдие, за да се постигне миналата година. Ние не сме видели ефектите от нея. Купуваме руски нефт на 20% по-ниски цени от местните пазари в Европа, а „Лукойл” продава на цените близки до средните в Европа”, заяви в ефира на Нова телевизия Мартин Владимиров, енергиен анализатор от Център за изследване на демокрацията.

„А 95 трябва да струва около 2,65 лв./л. реално, според оценка от вчера, която направих на цените на ЕС. В Европа производствените разходи формират някъде 32% от цената, в България формират около 58%. Разликата между тези две е горе долу надценката, която „Лукойл” начислява, която се превръща в свръхпечалба. До този момент я изчислявам на 1 млрд. 800 хил. лв. свръхпечалба за 2023 г.”

По наши сметки, в момента печалбата на „Лукойл” генерира 4% от всички бюджетни приходи на руската държава от петрол, каза Владимиров и добави: „Лукойл” третира българския пазар все едно на него се продава суров петрол или някои от другите международно котирани сортове петрол. Когато суровия петрол се вдигне на международните пазари, вероятно и у нас ще се вдигне. Цената се вдига и заради геополитическите решения на Русия и Саудитска Арабия.”


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати