Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Спешни медици в няколко града на протест: Орязват ни възнагражденията за работа в риск

Общество

Спешни медици в няколко града на протест: Орязват ни възнагражденията за работа в риск

Снимка:

Те определиха новата методика за изчисление като „обида и гавра“

Лекари, медицински сестри, шофьори на линейки и санитари на Спешната помощ в различни градове в страната излязоха на протест.

Причините - състоянието на здравната система, предстоящата нова вълна от COVID-19 и правилата за определяне на допълнителните възнаграждения на здравните служители.

„Категорично се противопоставяме на наложената ни нова методика за изчисляване на възнагражденията за риск при работа с пациенти, заразени с COVID-19. Тази „концепция“ ясно показва, че в Министерство на здравеопазването не познават спецификата на дейността на спешните екипи“, казват те в колективна позиция, изпратена до служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

„При голяма част от адресите се подават едни симптоми, а на място състоянието се оказва съвсем различно – спестяват се симптоми в телефонния триаж и често спешните екипи отиват полузащитени при болния – този огромен риск на 11 стотинки ли се оценява?“ – питат недоволните лекари в София.

БГНЕСБГНЕС

Те предупреждават още, че не малка част от техните пациенти, въпреки изявената симптоматика, отказват да бъдат тествани и вкарвани в системата, а подобни случаи няма как да бъдат „доказани“.

„Ние разполагаме само с бързи антигенни тестове, които дори нямат 100% достоверност, както и PCR, а от нас се иска 100% доказуемост“, категорични са хората в бели престилки.

Ето защо те определят като „обидно и гавра с труда им“ въвеждането на нова методика на изчисляване на техните възнагражденията за работа с рискови пациенти.

В София протестът на здравните работници започна от сградата на Министерството на здравеопазването, продължи по софийските улици и стигна до сградата на Президентството.

Демонстрации имаше в осем града - София, Монтана, Пазарджик, Русе, Шумен, Добрич, Варна и Бургас, съобщи бТВ.   

БГНЕСБГНЕС

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още