Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Списъци с имена, ЕГН, адреси и телефони - разпилени по столичен булевард

Общество

Списъци с имена, ЕГН, адреси и телефони - разпилени по столичен булевард

Снимка:

Предполага се, че става въпрос за пациентска листа на общопрактикуващ лекар

Куп документи с лични данни са били разпилени по столичния булевард „Александър Стамболийски“. Списъците съдържали лични имена, ЕГН и адресна регистрация, съобщава БНТ, които са получили сигнала. На самите документи е имало логото на Националната здравноосигурителна каса. Когато екип на телевизията е отишъл на място, част от документите вече са били събрани от почистващата фирма на район „Красна поляна“. Те са видели разпилените листове, книги, и учебници и са разпоредили почистване, без да се знае, че са лични данни.

В Районната администрация в „Красно село“ няма получен сигнал.  

От НЗОК са отговорили на БНТ следното:

„СЗОК не разполага с информация как тези листове са се озовали на посоченото място. Вероятно става дума за пациентска листа на общопрактикуващ лекар. Бихме искали да подчертаем, че общопрактикуващите лекари предоставят на здравноосигурителната каса своите пациентски листи единствено на електронен носител и здравната каса не носи отговорност за документацията на лекарите. В здравната каса се съхраняват по надлежния ред само формите за избор и преизбор на пациентите“.

Тъй като не се знае от къде идват тези данни, ако това е на личен лекар, който си е изхвърлил самите документи на негови пациенти. Той подлежи ли на някаква глоба, е попитала медията адвокат Мариана Митова. Отговорът: „ Да, подлежи на имуществена санкция и глоба, които са доста сериозни в конкретния случай. Още повече, че това, което вие ми представихте да се запозная, е доста голямо количество данни на лица, които е обработвал, евентуално, ако говорим за личен лекар, тъй като видях и ЕНГ, видях и три имена, адрес и телефонен номер и има доста. Не става въпрос за един двама или петима души. Така че това е едно съществено нарушение“, обяснява тя. По думите ѝ абсолютно всеки, който работи с лични данни на хора, трябва да спазва изрично регламента за защита на личните данни.

„Би следвало да се спазва, да има въведени правила от всеки един администратор за защита, съхранение, архивиране и отработване на личните данни, но естествено и в България малцина администратори са въвели на практика GDPR. Това не е начинът за унищожаване. Самото унищожаване се случва чрез комисия на администратора, по специален протокол и унищожаването се осъществява в този писмен протокол. Това може да бъде и чрез шредер, но задължително от комисия на администратора се удостоверява, че тези данни са унищожени. Глобата при такова нарушение започва от 5000 лева", казва адвокат Митева.

Потърсихме и Комисията за защита на личните данни, оттам ни казаха, че ще започнат проверка по случая.  


Топ новини

виж още

Актуална тема