Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Спокоен старт на изборния ден в страната

Общество

Спокоен старт на изборния ден в страната

Спокоен старт на изборния ден в страната - Tribune.bg
Снимка:

Точно в 7.00 започна изборният ден в страната.

1717 са секциите за гласуване в столицата, в 681 секции се гласува с по 2 машини, а в останалите секции има по една машина. Общият брой на машините в столицата е над 2000. Право на глас в София имат 1 милион 180 хиляди 657 души.

В Пловдив изборният ден започна навреме. В 29-а секция в училище „Райна Княгиня” машината за гласуване не работи, и въпреки че проблемът е бил установен още в събота, от ЦИК не са заменили машината с друга. Затова желаещите да упражнят правото си на глас в тази секция ще гласуват с хартиена бюлетина. 1000 полицаи следят за реда и за това дали се извършва търговия с гласове в Пловдив и областта. В града са разкрити общо 481 секции. Има предвидени 11 подвижни секции за хора, които са поставени под карантина. Има разкрити секции и в болниците.

Във Варна всички секции отвориха навреме. На балотажа за президентска двойка във Варна и областта имат право да гласуват малко над 400 хиляди граждани. 668 са разкритите секции за балотажа. Избирателите за балотажа във Варна и областта са 402 500. Секционните комисии са 669. Има и мобилни секции за хора с увреждания, както и за карантинирани. 405 000 са хартиените бюлетини, а машините за гласуване - 782. 5 подвижни секции са създадени за обслужване на гражданите под карантина, те са за всеки район по една, има и допълнителна за резерва.

Изборният ден в Бургас започна спокойно. Броят на машините за областта са 660. Към момента всички работят. Общият брой на секциите в Бургаско са 762. В 67 секции има по 2 машини, а в 169 хората ще могат да гласуват и с хартиена бюлетина. В цялата област право на глас имат 365 000 души.

В Хасково също денят на вота започна нормално. 482 са избирателните секции в Хасковска област. Правото на глас имат 232 337 избиратели. Доставените машини са 347.

В Сливен изборният ден започна спокойно. В област Сливен могат да гласуват 154 582 избиратели в 307 секции. На първия тур активността в областта беше 29.65%.

Във Велико Търново всички секции отвориха навреме.

В областта ще се гласува в 420 секции. Право на глас имат близо 211 хиляди избиратели. В избирателния район бяха направени рекордните за страната 20 % смени на изборните състави.

Проблем има с три от машините за гласуване към момента.  Едната е в Дебелец, а останалите две - в Горна Оряховица, предава Нова телевизия.

В Стара Загора общият брой избиратели е 140 032 души. Всички секции отвориха също навреме. Избирателните секции на територията на общината са 215, като в града - 149, и в селата – 54. Секциите в специализирани институции са 4, 8 е избирателната секция с Подвижна избирателна кутия.

В изборния ден пълнолетие навършват трима старозагорци – едно момче, което има право да пусне своя вот в секция 96, както и две девойки, които може да упражнят правото си на глас в СИК № 14 и СИК № 94. Най-възрастният избирател е жена на достолепните 102 години.

В Русе обстановката при отварянето на секциите също бе спокойна. Проблем има само в една секция - номер 11, която се намира в град Глоджево, община Ветово. Машината има проблем с четеца, а след консултация с техници, членовете на СИК ще уведомят ЦИК и ще се вземе решение как да продължи изборният процес. В Глоджево има общо шест избирателни секции, като всяка от тях е с по една машина. Избирателите там са 3 439. До момента се е наложила смяна на трима членове на секционните избирателни комисии в областта.

В Благоевград изборният ден официално започна в 7.00 ч. „Изборният ден започна в 07.26 часа. Секционните помещения на територията на областта са предадени на съответните избирателни комисии. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите“, съобщиха от ОД МВР - Благоевград.

В Ямбол над 108 хиляди души имат право на глас. Проблеми не са възникнали при организирането на вота - изборните книжа, както и машината за гласуване са пристигнали навреме.

От секционните избирателни комисии напомнят задължително преди гласуване хората да дезинфекцират ръцете си преди да докоснат машината. Носенето на маски в секциите също е задължително. Членовете на секционната комисия трябва да преписват данните от личната карта на избирателя, без да я пипат, а той трябва да свали маската си за кратко, за да се идентифицира. В секциите, където е възможно да се гласува с хартиени бюлетини, е необходимо химикалките да се дезинфекцират след употреба.

 

БГНЕСБГНЕС

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати