Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Спря Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“

Общество

Спря Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“

Спря Пети блок на АЕЦ Козлодуй - Tribune.bg
Снимка:

Рано тази сутрин в 6.05 часа е спрял Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“. Блокът е изключил от енергийната система на страната заради неизправност в системата за възбуждане на генератора и се е задействала защита в неядрената част. Това съобщиха на сайта си от Централата. 

Реакторът е спрян и аварийната защита е сработила.

Ето и целия текст:

На 22.06.2022 г. в 06:05 часа пети блок на АЕЦ „Козлодуй” изключи от енергийната система на страната вследствие на неизправност в системата за възбуждане на генератора и задействане на електрическа защита в конвенционалната, неядрена част. Реакторът е спрян със сработване на аварийна защита.

Всички системи на блока са сработили в съответствие с проектните алгоритми. За случая оперативно е уведомена Агенцията за ядрено регулиране. Няма промяна в радиационната обстановка на площадката на атомната централа. След отстраняване на причините пети блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната.

Шести енергиен блок на АЕЦ „Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността в съответствие с графика на Електроенергийния системен оператор.


Топ новини

виж още
Актуална тема