Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сръбската църква забрани откриването на дарен от България храм

Общество

Сръбската църква забрани откриването на дарен от България храм

Сръбската църква забрани откриването на дарен от България храм - Tribune.bg
Снимка:

В Западните покрайнини живее голямо българско малцинство

Сръбската православна църква забрани откриването на дарената от България църква в Западните покрайнини.

Църквата е дарение от Дирекцията по вероизповедания в България и трябваше да бъде монтирана на Архангеловден в сръбското село Ракита.

„Тази църква не е получила благословията от съответния епископ“. Това са казали от Нишката епархия пред телевизия N1. Оттам изрично са подчертали, че „в този храм не може да има богослужения“.

Миналата седмица инициаторът на дарението - Сашо Златанов от Българския културно-информационен център, каза, че е получил благословия от Епархията. „Ние получихме благословията от Нишката епархия и църквата може да бъде поставена. Това ще стане когато получим и камбанарията. Отецът от Погановския манастир вече освети храма“, каза тогава Златанов.

Днес, обаче, от Нишката епархия твърдят, че „са разбрали за църквата от новините във вестниците и при тях не е пристигнала никаква молба“. Според тях ставало въпрос „за изцяло частна инициатива, която е извън юрисдикцията на Епархията и тя не се намира върху църковен имот“.

В официалното съобщение от Нишката епархия подчертават, че „в църквата няма да има никакви богослужения и други църковни дейности“.

В Западните покрайнини живее голямо българско малцинство. Само преди месеци сръбските власти върнаха обратно дарение на Софийската община за децата на 24 май, а на Деня на будителите отказаха и върнаха дарението за училищата. Преди по-малко от година те арестуваха и български лекари, които преглеждаха безплатно в Босилеград.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети