Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Сред корали и делфини – дайвинг през есента

Общество

Сред корали и делфини – дайвинг през есента

Снимка:

Мечтали ли сте да плувате сред рибите, да „поемете глътка въздух“ дълбоко под водата и да се отдадете на приключения в непознат свят на екзотика и цветове?

Дайвингът е точно за вас!

Екстремен спорт, предизвикателство пред физиката или възможност да се запознаете отблизо с непознатия морски свят – гмуркането може да бъде много неща. Потопете се в кораловите рифове, надникнете в пещерите, застанете очи в очи с делфините. Точно както правят повече от милион любители на силните усещания всяка година!

На дайвинг можете да се отдадете на хиляди места по света. Няколко обаче са дестинациите, които получават „5 звезди“ от гмуркачите.

Голяма морска костенуркаГоляма морска костенурка

Среща с баракуди в Малайзия, остров Палау в Микронезия, нощните подводни приключения на Хаваите, Великата синя дупка в Белиз, потъналият кораб USAT Liberty в Индонезия и скалите Ришельо в Тайланд... Това са част от топ дестинациите сред гмуркачите според класацията на авторитетния специализиран сайт SCUBA Travel.

Само две страни обаче участват в топ 10 с два обекта за гмуркане – Австралия и Египет.

И ако Австралия се намира на 15 хиляди километра от България, то Египет е само на 3 часа с полет от София и е изключително популярен сред сънародниците ни.

Вече ви разказахме за най-предпочитаните от българите комплекси за изминалата година в Египет според класацията на TEZ TOUR България.

Страната на фараоните – кои са деветте най-популярни хотела в Египет?

Кристалните води на Червено море – мечтата на всеки гмуркач

Червено море неслучайно е едно от най-предпочитаните места на планетата за всеки гмуркач. Без значение дали сте опитни в дайвинга или за първи път се потапяте в красотата на морското дъно, египетските рифове ще ви зашеметят с калейдоскопа си от цветове.

Морето кипи от живот! Ярките корали и кристално чистите и спокойни води са дом на делфини, гигантски морски костенурки и над 400 вида риби!

ГмуркачиГмуркачи

Изборът за дайвинг е огромен, а варианти има както за най-опитните, така и за начинаещите. Най-добрите места за гмуркане са близо до историческите забележителности и до луксозните курорти, така че организацията на екскурзия 3:1 – плаж, гмуркане и история, не е трудна мисия.

Скали, потънали кораби, коралови рифове, гмуркане от яхта в открито море... Възможностите на Египет са безкрайни.

На гости на делфините...

Плуването с делфините е една от най-грандиозните атракции, които предлага Червено море. Малко са местата по света, на които можете да се спуснете в самите домове на морските бозайници и да ги видите в естествената им среда. Един свят, в който вие ще сте гости и делфините ще гледат на вас като на един от своите.

Плуване с делфини в Червено мореПлуване с делфини в Червено море

Това са великолепни, интелигентни, грациозни и чувствителни създания. Хората, които вече са се гмуркали с тях твърдят, че изживяването променя мирогледа завинаги! Изключително любопитни и игриви, делфините могат да дойдат да плуват при вас – ако решат, че сте заслужили.

Закотвени на морското дъно – подводна разходка сред корабокруширалите кораби

Безкрайните рифове, бурите и опасните подводни течения са превърнали Червено море в ужас за мореплавателите през хилядолетията. Морското дъно е покрито с останки на потънали кораби – някои още от римско време, други – потънали по време на войните.

Добре запазен на морското дъно е легендарният британски кораб Thistlegorm, който е потопен по време на Втората световна война, но товарът му стои непокътнат и до днес. На борда му са натоварени оръжие, снаряди и части за самолети.

Легендарният британски кораб ThistlegormЛегендарният британски кораб Thistlegorm

Най-запазените кораби са популярни дестинации за дайвинг туризъм. Най-желаните египетски курорти като Хургада и Шарм ел Шейх са отлична отправна точка за тези подводни пътешествия. Хотелите и туроператорите ги предлагат като част от допълните си екскурзии.

Шарк и Йоланда риф в резервата Рас Мохамед

Тази дестинация е в списъка с десетте най-добри за гмуркане в света, защото съчетава всичко, което може да се желае от едно водолазно сафари. Гмуркащите се могат да видят риф, обитаван от акули, останките на кораба Йоланда и „град“ на морски анемони.

Mорски анемониMорски анемони

Анемонът безспорно е едно от най-странните животни в океана – на вид е цвете, но всъщност е хищник, който се храни с планктон и дребни риби.

Корабът Йоланда пък е изключително запазен и има един от най-интересните товари, които могат да бъдат видени от гмуркащите се – цяло карго, пълно с тоалетни и вани.

Тоалетните чинии в Шарк и Йоланда риф Тоалетните чинии в Шарк и Йоланда риф

Кой може да се гмурка? Има ли ограничения?

Почти никакви! Опит за най-леките дайвинг точки няма да ви трябва – само желание за приключения, добро здраве и плувни умения. Има дори опции за децата, за които обаче се изискват навършени 10 години. За по-тежките подводни пътешествия ще ви трябва предварителна подготовка, която спокойно можете да започнете да трупате на място.  

ДайвингДайвинг


Коментари (2)

К.Анкова Невероятна красота
10.05.2019 17:02 / Отговор
Александра Илианова Трябва ли да си изкарал водолазен курс, за да се гмуркаш или само любителски умения за плуване са достатъчни?
10.05.2019 17:54 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още