Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Среднощни опашки се извиха пред БНБ за сребърна монета с лика на Христо Ботев

Общество

Среднощни опашки се извиха пред БНБ за сребърна монета с лика на Христо Ботев

Среднощни опашки се извиха пред БНБ за сребърна монета с лика на Христо Ботев - Tribune.bg
Снимка:

Възпоменателна монета е по случай 175 години от рождението на Христо Ботев и е от серията „Българско възраждане“

От 3 януари 2023 година Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „175 години от рождението на Христо Ботев“ от серията „Българско възраждане“.

Цената на монетата при пускането ѝ в обращение е 114 (сто и четиринадесет) лева.

БНББНБ

БНББНБ

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите на Българската народна банка само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.

Цяла нощ хора чакат на опашка пред централния вход на БНБ, за да се сдобият с възпоменателната монета по случай 175-та годишнина от рождението на Христо Ботев.

„Купувам монетата с колекционерска цел, тя е важна защото на първо място е сребърна, а по-рядко монетите са от благородни метали. Общо взето ще я запазя за себе си, а може би след време ще я продам с цел инвестиция, въпреки че не съм колекционер. Нямам представа дали има и други монети с лика на Христо Ботев, един приятел ми каза за днес и реших да се сдобия и аз с една такава монета“, това заяви Ангел Цойков от Пазарджик пред БГНЕС, който бе сред ентусиастите, които чакат на опашка, за да се сдобият с ценната монета.

„Баща ми е събирал монети, аз също го правя, те са важни за България и искаме да я притежаваме, щом я вземем, ще я запазя за себе си“, това коментира Пламен и поясни, че тази монета не е първата с лика на Христо Ботев. „Има и от 5 лева, сега тази е с номинал от 10 лв.“

„С колекционерска цел закупувам монетата и ще я запазя за себе си. Тя е ценна за мен, защото е българска монета, защото Христо Ботев е голям български революционер, поет, много важна фигура за България. Притежавам и монети на повечето велики български личности, сребърните соцмонети с ликовете на Иван Вазов, Васил Левски, Раковски и Паисий Хилендарски“, сподели Кирил.

Новата монета ще бъде предоставена на банките за продажба до края на работния ден на 3 януари 2023 година.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Кей Би Си Банк България ЕАД, Първа инвестиционна банка АД, Тексим Банк АД и Централна кооперативна банка АД.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати