Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Срещата в НС без живо излъчване. Синдикатите влязоха без оптимизъм, а медиите чакат отвън

Общество

Срещата в НС без живо излъчване. Синдикатите влязоха без оптимизъм, а медиите чакат отвън

Срещата в НС без живо излъчване. Синдикатите влязоха без оптимизъм, а медиите чакат отвън - Tribune.bg
Снимка:

Започна срещата на народни представители от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС с представители на протестиращите миньори. Тя се провежда в сградата на Народното събрание. Първоначално на нея не бяха допуснати журналисти, но по-късно медиите бяха допуснати да изчакат вътре решенията след разговорите. 

Не успяха да влязат и всички желаещи да присъстват на разговорите. Няма и откъде да се разбере информация за това какво се говори в в зала 134 в сградата на Народното събрание, защото липсва живо излъчване. 

Единствено звук се чува от профила във фейсбук на депутата на ПП Искрен Митев. От него се чу само как Денков благодари на протестиращите, че са се отзовали на срещата, защото не било "хубаво да се водят разговори през мантинелата". 

Бойко Борисов, Кирил Петков и Делян Пеевски водят лично разговорите с протестиращите, пише „Фокус“.  Присъстват още премиерът Николай Денков, министърът на енергетиката, на регионалното развитие и благоустройството и министърът на икономиката и индустрията.

Синдикатите не влязоха с оптимизъм на разговорите в парламента. Това стана ясно от думите на лидера на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов преди срещата.

„Ще видим какво ще ни предложат, но няма оптимизъм в нашите редици. Думичката е недоверие и то не е недоверие, което сега се е случило, то е недоверие, което тече поне от 2017 г. насам. и в него няма никой невинен“, коментира той.

„Ако тези хора имат акъл в главата си, ще постъпят по друг начин. Ако тези хора имат акъл в главата си, ще постъпят така, както повелява българският национален интерес, а той е да имаме ток въобще, защото темата дали хората ще загубят работните си места не е най-важната, най-важната тема е България да продължи да има ток“, каза още Манолов.

Иван Вълев, председател на КТ „Подкрепа” в рудник „Трояново – Север“, коментира, че миньорите и енергетиците единствено ще повярват, когато политиците се обединят с управляващи за интересите на народа. „Отказваме да водим разговори на тъмно, ако не допуснат медиите и ние няма да влезем“, подчерта той. 

„Мисля, че абсолютно всички изисквания могат да бъдат изпълнени. Ние сме доста разумни и доста обмислени са исканията, така че смятаме, че могат да бъдат приети, без да се случва колосален компромис”, заяви изпълнителният директор на ТЕЦ "Бобов дол" Любомир Спасов пред журналисти преди срещата в Народното събрание.

Попитан за това дали исканията на енергетиците противоречат на ангажиментите, поети към страната по Плана за възстановяване и устойчивост в частта за енергетиката и декрабонизацията, той отговори така: „Не знам дали противоречи на европейските изисквания, но противоречи на здравата логика в България в момента, защото освен тези централи и АЕЦ-а други базови мощности нямаме. Това означава, че ако спрем сега, от 2030 година спираме да гледаме телевизия”.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети