Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Срещу войната на пътя: Мисията на книгата „Останете живи“ продължава и през новата учебна година

Общество

Срещу войната на пътя: Мисията на книгата „Останете живи“ продължава и през новата учебна година

Журналистът от Плевен Георги Стоянов, провокиран от "черната статистика" по пътищата, написа и издаде преди няколко месеца книгата "Останете живи" с основната идея тя да се представя пред децата в училище. До този момент изданието бе презентирано във Варна, Стара Загора, Плевен, Горна Оряховица, Велико Търново, Долна Митрополия, Тръстеник, Царево, Приморско и стана част от библиотеките на десетки училища в тези градове. Стоянов проведе срещи със стотици ученици, тъй като мисията на книгата е да накара повече млади хора да осъзнаят навреме колко е важно да бъдат отговорни и разумни, за да не станат част от черната статистика на загиналите, ранените или причинилите смърт на пътя.
С подновяването на учебната година мисията на "Останете живи" се подновява и авторът  ще продължи обиколката си из страната. На 13 септември книгата ще бъде представена пред младите хора на Смолян, като инициативата е съвместна с местната община. На събитието ще присъстват ученици, директори на училища, представители на местната власт, пожарната и полицията.
"Останете живи" поставя акцента върху човешкия фактор за войната по пътищата и разказва истории на хора, участвали или засегнати по един или друг начин от пътнотранспортно произшествие – участници в инциденти, свидетели на катастрофи, полицаи, близки и приятели на загинали и ранени, очевидци. Надеждата на автора Георги Стоянов е, че четейки историите младите българи ще се поставят на тяхното място и това ще им помогне да формират още сега своя инстинкт за самосъхранение, за да не станат част от черната статистика на загиналите, ранените или причинилите смърт на пътя.
Наред с истинските истории, които са събрани в изданието, Георги Стоянов предлага на читателите и статистически данни, показателни за тенденциите при пътнотранспортните произшествия, както и полезни за младите хора съвети за действие при катастрофи и за оказване на помощ на пострадали.
"Историите в книгата са, за да ни учат да бъдем по-добри на пътя, по-отговорни към самите нас, а и към човека в отсрещната кола. Посланието е ясно: Останете живи. Простички думи, но с голямо значение. Останете живи, защото сте ценни за вашите близки и приятели! Не се отказвайте от живота заради капка смъртоносен адреналин или 15 минути "по-бързо"! Не разменяйте всичките си дни, месеци, години, усмивки и мечти за една секунда безразсъдство! Останете живи, защото си заслужава!  Подчертавам го на всяка една от срещите си с младежи из страната - аз не съм писател, не съм и пътен експерт. Не си правя илюзията, че с една книга ще спра войната по пътищата, но исках да направя нещо ново и по-различно. За съжаление, въпреки многото инициативи и кампании, които се водят, т. нар. "черна статистика" не намалява, а напротив – всеки ден се актуализира с нови цифри. Но това не са просто цифри, това са човешки съдби. Искрено се надявам, че един ден ще настъпи промяна и тази промяна ще дойде именно от младите хора. Затова и правя представянето на книгата си пред тях.", споделя Георги Стоянов.
Кампанията ще продължи през цялата учебна година, а информация за всички училища и градове, в които книгата предстои да бъде представена, може да намерите на официалната ѝ фейсбук страница "Останете живи".  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив