Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Стачка готвят държавните служители във външно министерство

Общество

Стачка готвят държавните служители във външно министерство

Стачка готвят държавните служители във външно министерство - Tribune.bg
Снимка:

Причината – ниското заплащане в системата на МВнР

Държавните служители в МВнР се подготвят за стачка заради ниското заплащане в системата, съобщиха от професионалното им обединение.

„Този проблем е следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството. Искаме да подчертаем, че организацията на стачни действия има изцяло деполитизиран характер и цели единствено постигането на достойно заплащане, съответстващо на високата квалификация и професионализъм на служителите в МВнР“, се казва в съобщението.

Недоволните отбелязват, че „MВнР от години заема едно от последните места по заплащане сред българските ведомства, което е в пълен контраст с много високите изисквания за постъпване на работа“.

Те посочват, че заплащането в МВнР в много случаи е по-ниско и от това в сектори, изискващи нискоквалифициран труд. Въпреки рекордната инфлация в страната, заплатите на служителите в МВнР не са били индексирани, се казва още в позицията.

Командировъчните средства в МВнР не са актуализирани повече от 15 години, което създава сериозни трудности за окомплектоване и пълноценно функциониране на задграничните ни представителства, пишат още държавните служители и уточняват, че понастоящем те получават едни от най-ниските пенсии, поради драстичното намаляване на заплатите им (респективно осигуровки) при дългосрочна задгранична командировка.

„Системното недофинансиране на МВнР и неговите задгранични представителства е причина за сериозна демотивация на служителите, отлив от министерството на вече подготвени кадри, както и за все по-трудното привличане и задържане в системата на нови служители. В резултат на тази целенасочена политика, на практика към настоящия момент българското външнополитическо ведомство се намира в сериозна кадрова криза“, посочват държавните служители в МВнР.

Техните искания са за достойно заплащане; индексиране на командировъчните средства; преустановяване на практиката да се намалява основната заплата при заминаване в дългосрочна командировка.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати