Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Експерт: Няма международен регламент за демилитаризирана зона около атомна централа

Общество

Експерт: Няма международен регламент за демилитаризирана зона около атомна централа

Експерт: Няма международен регламент за демилитаризирана зона около атомна централа - Tribune.bg
Снимка:

Няма документи на международно ниво, които да уреждат девоенизирани зони около атомните централи, коментира пред БНР Станислав Георгиев, секретар на сдружението "Български атомен форум". Той даде пример с войната в Югославия, където около електроцентралата "Кришко" е имало "тишина и мълчание, една демилитаризирана зона, която се следваше от всички участници".

Относно мисията на МААЕ в атомната централа в Запорожие, Георгиев посочи, че тези централи са проектирани така, че в аварийни ситуации да бъдат защитени. 

"Те имат триканални системи на безопасност. В атомните централи никога не се разчита само на една стъпка, която осигурява безопасността на тези съоръжения. Винаги има резервиране - първично, вторично", обясни експертът. Той уточни, че реакторите в Запорожие са еквивалентни на реакторите в Козлодуй.

"За проекта "Белене", който така и не се осъществи, мерките за безопасност предвиждаха падане върху обвивката на реактора на тежък самолет", отбеляза Георгиев. Той не коментира противоречивата информация във връзка с взаимните обвинения, които Москва и Киев си разменят относно удари върху АЕЦ "Запорожие".

Междувременно по-рано днес пети енергоблок на Запорожката атомна електроцентрала отново е бил изключен, след като са сработили системите за безопасност. По първоначални данни, повредена е линията на резервното захранване. Русия заяви, че украинските сили са обстрелвали с гаубици района на град Енергодар, до който се намира централата, като петима души са били ранени.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати