Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Станислав Владимиров: Гледах на видео как младежът от Перник пребива човек и се обадих на Иван Гешев

Общество

Станислав Владимиров: Гледах на видео как младежът от Перник пребива човек и се обадих на Иван Гешев

Станислав Владимиров: Гледах на видео как младежът от Перник пребива човек и се обадих на Иван Гешев - Tribune.bg
Снимка:

Главният прокурор много бързо реагира. Каза, че този случай ще го поеме като личен ангажимент, посочи кметът на Перник

„Вчера (вторник - б. а.) привечер получих от журналисти клипове, на които бяха заснети жестокост и бруталност, такава, каквато не съм виждал. Жестокост, която не можем да срещнем и в не толкова развити страни, и такъв тип поведение е недопустимо в нормално общество. Бях залят от есемеси, от обаждания на гневни перничани, които искаха наистина да има справедливост, наистина да има законност в ситуацията. Затова бях провокиран да изляза с гневен пост. След това се чух с главния прокурор Иван Гешев. Проведохме дълъг разговор. Той пое личен ангажимент да бъде пресечено това уродливо явление, което след години може наистина да прерасне в нещо още по-страшно. Доколкото разбирам, в момента институциите наистина са се задействали“ . Това заяви пред „24 часа“ кметът на Перник Станислав Владимиров във връзка с побоя, нанесен от 17-годишния Васил Михайлов, който е син на прокурор от Перник, върху бившия футболист на „Миньор” и настоящ треньор Румен Андонов.

Припомняме, че след случилото се кметът на Перник излезе с много гневен пост във Фейсбук, в който заяви, че през последните дни Перник е подложен на уличен тормоз, но повече няма да позволи хората да бъдат сплашвани от мутри или деца, които си играят на мутри. Той призова жителите на града да бъдат в готовност и ако полицията не може да ги защити, да се защитят сами.

На въпрос какво се вижда на клиповете той посочи:

„Трудно е да го преразкажа, те са качени в медиите. Трудно е за гледане. Такава бруталност и садизъм много рядко могат да бъдат видени“.

Попитан дали клиповете показват агресия от страна на младежа Васил Михайлов, син на зам.-окръжния прокурор на Перник Бисер Михайлов, той отговори така:

„Не искам повече да коментирам. Всички обаче, които са качили и гледали клиповете, коментират, че наистина лицето, което упражнява тази жестокост, е същото. Оттук нататък се надявам правоохранителните органи да вземат мерки и да пристъпят към действия, от които да се успокои пернишката общественост“.

По думите на Владимиров в последните години Перник е доста спокойно място за живеене.

„Той не е това, което беше преди 20 години, когато в нашия град имаше изключително тежка престъпност, която тормозеше хората. Последните години рядко се случват тийнейджърски или младежки сбивания, но те не са в тези размери, каквито гледах на клиповете. Чувал съм за въпросното лице, че има някакви пререкания, но не и това, което се изсипа като информация. Явно хората, усетили, че ще има адекватна реакция от институциите, започнаха да споделят. Доколкото разбрах, са започнали да подават все повече и повече жалби. Тоест смелостта, която вчера са добили, е правилната. Когато се случи такова посегателство, не бива да бъде прикривано, защото, когато подобно поведение не се пресече навреме, то действително става уродливо явление, което трудно може да бъде ограничено“, категоричен е кметът на Перник.

На въпрос досега не са ли подавани жалби срещу младеж, полицията и прокуратурата не са ли вземали мерки Владимиров отговори следното:

„Попитайте ги тях, не искам да коментирам работата на други институции. Доколкото разбрах, имало е жалби при тях“.

Владимиров посоче, че се е обадил на Иван Гешев, след като е изгледал бруталността, заснета на видеото.

„След 21,30 часа потърсих контакт с него. Проведохме много дълъг разговор. Главният прокурор много бързо реагира. Каза, че този случай ще го поеме като личен ангажимент. Днес (сряда - б.а.) отново се чухме. Увери ме, че вече се работи. Така че, ако действията бъдат много бързи и адекватни, перничани, а и цяла България ще се успокоят, защото, когато има работещи институции, имаме държавност и общество, което може да живее в нормалността.

Когато оставим хората да вземат нещата в свои ръце, говорим за липса на държава и пълен разпад на обществото ни. Хората, които ми звъняха, наистина искаха справедливост“, категоричен бе Владимиров.

По думите му досега никой не е идвал при него, за да се оплаче от младежа.

„Специално за въпросното лице, не. Достигала е до мен информация, но по-скоро за пиянски свади, не за такъв тип бруталност, която видяхме“, обясни кметът на Перник.

„Днес се чух с дъщерята на последния пострадал (б.р. Румен Андонов). Познавам това семейство, с много добро впечатление съм. Познавам и роднините на въпросното лице. Доколкото разбрах, и те са вдигнали ръце от него“, разкри Владимиров.

Той не знае с какво се занимава извършителя на побоя.

„Не мога да кажа. Той е млад, наскоро навърши пълнолетие. Доколкото разбрах, е бил добър спортист, но нямам повече информация, не го познавам“, каза кметът на Перник.

На въпрос защо се е стигнало дотук съвсем младо момче да тормози голям град като Перник Владимиров заяви:

„По това разбираме, че нещо е станало под повърхността. Такъв тип поведение на млади хора трябва да бъде пресичано навреме, а за да е така, държавата и институциите трябва да работят с тях. Защото с времето то може да се изроди и наистина да стане неконтролируемо. Така че тук всички институции трябва да влязат в ролята си, за да може това поведение, особено при млади хора, да бъде пресичано навреме. Защото, ако стане модел за подражание на следващо поколение, нищо добро не ни чака. Към такова държание не бива да проявяваме и капка търпимост. Почти не съм спал цяла нощ“.

„Проблемите вървят един след друг. В момента, в който се кандидатирах за кмет, знаех какво ще заваря и във финансово отношение, с водната криза, която ни сполетя после, а и с други проблеми. Но за това са ме избрали и искам да покажа друг модел на управление в нашата община. И Перник в един момент наистина да стане от най-добрите градове за живеене в България“, категоричен е Владимиров.

Той коментира и справянето на града с приема на украинските бежанци, което се оценява от хората като много добро.

„Нормално е да се прояви човещина към хора, които бягат от война, които са в безпътица и наистина търсят подслон. Много перничани проявиха и проявяват човещина. Ние нямаме проблем с бежанците. Напротив. Голяма част от тях се адаптират много добре, живеят при близки и роднини. В сграда на бизнес център са настанени доста украинци. Хората са посрещнати радушно от перничани. Направиха ремонт на домовете, в които са, носят им храна, дрехи. Съвсем нормално човешко отношение. България е приемала бежанци и това за нас не е ново като нация. Когато човек има нужда, тогава се вижда кое общество е адекватно и проявява емпатия. Обществото, което не проявява съпричастност, не е общество, което искам да има“, сподели кметът на Перник.

На въпрос как се справя градът в тези тежки времена и трудна ли е наистина комуникацията с централната власт, както твърдят от Сдружението на общините, Владимиров отбеляза:

 „Трудно е. Ние очаквахме наистина политиците на национално ниво да проявяват повече разум, повече диалогичност помежду си, а не да търсят разграничителни линии. А виждаме, че се търсят онези ограничителни линии, които може да доведат пак до една изборна спирала, което не е добре за никого. Очаквахме индексация, а реално сме блокирани и не можем да изпълняваме договори по проекти, една част от които са с европейско финансиране. Всичко това може да отиде ей така на вятъра, което ще бъде идиотско в трудната ситуация, в която е държавата. Надявам се парламентът, какъвто и живот да му остава в следващите месеци, да очертае пет - шест стъпки, които да са адекватни в законодателна посока, за да може държавата да продължава да функционира нормално. Наистина общините са в изключително деликатно и трудно положение.

Говорим за финансовата част, която трябва да изпълняваме. Едно улично осветление да се плати в края на годината, става изключително трудно за голяма част от общините. Трябва да има партньорство между държава и местна власт, защото ние сме най-близо до гражданите и всеки идва при нас с проблемите, които са се стоварили върху него“.

Кметът на Перник посочи и за какво не достигат средства.

„За проблема с уличното осветление, за възнагражденията на общинската администрация, защото инфлацията, увеличаването на минималната работна заплата повлече това ние много бързо да вдигаме доходите, защото трудно можем да задържим кадри, които да бъдат полезни на местната власт. Средствата в тези пера ние не можем да прехвърлим от такса смет или от продажба на имоти. Това са пера, по които наистина трябваше да има партньорство с националната власт. За съжаление, тези проблеми на национално ниво рефлектират върху всички нас“, отбеляза Станислав Владимиров.


Топ новини

виж още
Актуална тема