Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Старият Несебър остава под закрилата на ЮНЕСКО

Общество

Старият Несебър остава под закрилата на ЮНЕСКО

Старият Несебър остава под закрилата на ЮНЕСКО - Tribune.bg
Снимка:

„Старинен град Несебър“ остава в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Това бе решено в рамките на 45-ата разширена сесия на световната организация, провеждаща се от 10 до 25 септември в Рияд. Българската делегация, която представи позицията на страната ни по този казус в късния следобед на 14 септември, бе ръководена от министъра на културата Кръстю Кръстев и зам.-министъра на културата арх. Чавдар Георгиев. България участва като член за първи път от 30 години. В състава на българската делегация бяха министърът на културата Кръстю Кръстев, заместник-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев, съветникът в политическия кабинет в Министерство на културата Амелия Гешева, д-р Алета Гуадели, представител на България в Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, д-р Зорница Грекова, заместник-постоянен представител на България към ЮНЕСКО, Н. Пр. Ангел Чолаков, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Турция, Ангел Банджов, директор на дирекция „Права на човека“ в Министерство на външните работи и заместник-председател на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, Михаела Рабаджиева, трети секретар, Национална комисия на Република България за ЮНЕСКО, Министерство на външните работи, д-р Найден Прахов, директор на Центъра за подводна археология, Созопол, д-р Калин Димитров, заместник-директор на НАИМ-БАН и български представител в Научно-техническия съвет по подводна археология на ЮНЕСКО, арх. Николай Орешков, представител на Община Несебър и арх. Милена Крачанова, съветник към Община Несебър, участник във „Форум на мениджърите на обекти на световното наследство на ЮНЕСКО“, доц. д-р Владимир Владимиров - директор на Институт за екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН, представител на България в Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО Мирослав Калугеров - директор на дирекция „Национална служба за защита на природата“ (НСЗП), МОСВ Цветелина Иванова, държавен експерт в отдел „Защитени територии“, дирекция НСЗП, МОСВ.

Решението за Несебър беше прието с пълен консенсус, като 15 държави се изказаха в подкрепа на предложените промени от Япония в защита на запазването на статута на ЮНЕСКО. Изказалите се държави поздравиха България за дългогодишните усилия в опазването на Несебър, за разработената първа подобна Стратегия за наследството на Несебър, както и за включването на акваторията в границите на обекта. Бяха високо оценени въведените още от 2015 г. режими за опазване и целенасочената държавна политика за насърчаване на синергията между културните конвенции на ЮНЕСКО.

Благодарение на защитената позиция страната ни спечели ценно време, в което ще бъде изработен План за опазване и управление на „Старинен град Несебър“, както и други стратегически документи, които ще гарантират съхранението на културното, историческо и археологическо наследство на полуострова.

По време на посещението си в Рияд министър Кръстев се срещна и с Ракан бин Ибрахим Ал-Тоук, заместник-министър на културата за международните културни отношения на Кралство Саудитска Арабия. В рамките на разговора бяха обсъдени редица важни въпроси от сътрудничеството в областта на културата между двете държави. В рамките на сесията страната ни инициира и представяне на подводното наследство на България, както и неговото опазване и изследване, а представеният документален филм за дейността и постиженията на Центъра ни за подводна археология (ЦПА) предизвика голям интерес и неформална дискусия, по време на която бяха отправени различни покани за международно сътрудничество.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Несебър, ЮНЕСКО
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети