Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Старт на ски сезона в зимните ни курорти

Общество

Старт на ски сезона в зимните ни курорти

Старт на ски сезона в зимните ни курорти - Tribune.bg
Снимка:

Трите ни зимни курорта - Банско, Пампорово и Боровец - откриват новия ски сезон този уикенд. В неделя е официалното начало и на Витоша.

„Условията за ски са отлични. Всички писти, с изключение на две, са отворени. Температурите са много добри. Пистите са перфектни. Съветваме обаче да не се кара извън маркировките, тъй като има опасност от лавини. Извършихме днес контролирано взривяване. Миналата година имахме инцидент, затова моля да се спазват съветите за безопасност“, призова директорът на ски зона Банско Иван Обрейков. Той обяви, че от днес до 26-ти декември включително цените на дневните карти ще бъдат като миналогодишните.

От събота и пистите в Боровец ще посрещат туристи.

Заради обилния снеговалеж Пампорово открива ски сезона ден по-рано. На Снежанка снегът е над метър. В курорта само днес лифт картата ще е 10лв., а до 28 декември ще е на миналогодишна цена.

„Последните 12-13 години не помня да сме имали толкова много сняг по това време. Декември винаги сме се мъчили да скалъпим две-три писти, за да стартираме“, припомня си Мариян Беляков, изп. директор на „Пампорово“ АД. Той се надява тази година ситуацията да е много по-различна и от утре цялата ски зона да работи.

Оптимист за предстоящия зимен сезон е и министърът на туризма Христо Проданов, който видя, че в Пампорово са създадени всички условия противоепидемичните мерки да се спазват.

А ето и какви ще са ценовите условия на ски картите за сезон 2021/2022 в трите основни курорта.

Ски зона Боровец обяви, че ще работи на миналогодишните цени само в първата седмица след откриването, тоест от 18 до 26 декември, включително.

От 27 декември дневната карта за възрастни е на цена от 75 лева, за младежите между 14 и 22 години, както и за хората на и над 65 години – 54 лева, за децата от 7 до 13-годишна възраст е 44 лева. Децата под 7 години ползват съоръженията безплатно. Седмичната карта е кръгло 400 лева за възрастни.

Сезонната карта, която включва и нощно каране, струва 1500 лева за възрастни и 1000 лева за деца и младежи.

За Пампорово промоционалната цена на карти вече изтече. Тя бе в сила до 10 декември. От курорта казва, че до 28 декември цената на дневната карта за лифта ще е 62 лева.

От най-красивото място в Родопите казват, че заради очакваното повишение на цените за ползване на лифтовите съоръжения, тази година ще има бум на обучението по туринг ски или т.нар. пантене. Очакваната цена на еднодневната карта е 75 лева. За два дни – 140 лева.

Добрата новина е, че този сезон в Пампорово ще се увеличи времето на полудневната карта с 45 минути – от 11:45 до 16:30 часа. Тя ще важи и за двете зони – Пампорово и Мечи чал. Сутрешна полудневна карта, от 8:45 до 12:30 часа, ще има само за ски зона Мечи чал.

От курорта казват, че Зелени сертификати за качване на лифтовете няма да се изискват.

В Банско по-ниските цени на лифт картите, сезонни, са валидни само до датата на откриването.

Сезонните лифт карти за възрастни в най-добрия ни курорт струват 1450 лева, за деца от 13 до 19-годишна възраст както и за пенсионери са по 1350 лева, за деца от 7 до 12 години – 750 лева, а за деца до 7 години и пенсионери над 75 години – 95 лева. Тези цени обаче важат само до 18 декември.

„Витоша ски“ все още не са обявили какви ще са цените за сезон 2021/2021. Миналия сезон дневната карта за съоръженията в планината над София бяха от 32 лева за възрастен и 20 лева за деца до 12-годишна възраст. Нощното каране миналата зима струваше 23 лева, за децата – 3 лева.

Увеличението на цените на всички видове обучение по ски и сноуборд ще е с около 20%.

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати