Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Статут на уседналост във Великобритания са получили 40,1% от подалите заявления български граждани

Общество

Статут на уседналост във Великобритания са получили 40,1% от подалите заявления български граждани

Снимка:

Физически документ за уседналост няма да бъде издаван на граждани на ЕС

Статут на уседналост са получили 40,1%, а временен статут на уседналост 58,1% от подалите заявления български граждани, съобщи на парламентарен контрол вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Процентът на регистрация за получаване на двата статута е най-голям сред българската общност. Това означава, че българските граждани са добре запознати със системата“, коментира първият ни дипломат.

По думите ѝ в помощ на българската общност, българското посолство в Лондон е поместило на своята електронна страница подробен наръчник, в който стъпка по стъпка са дадени инструкции как да се кандидатства по схемата за уседналост.

„Представени са и данни за контакт с НПО, което оказва съдействие на българските граждани при кандидатстване - за тези, които не владеят езика или се затрудняват с формулярите. Ежедневно посолството осигурява и информация по телефон, имейл и др.“, уточни вицепремиерът. Екатерина Захариева напомни, че още от момента на референдума и започване на преговорите за излизане на Великобритания от ЕС един от приоритетите на България е бил защита правата на българските граждани.

„Мисля, че успяхме да постигнем това в споразумението за оттегляне. То е от 2-и февруари в сила. Българите, които в момента пребивават в страната са изцяло защитени, могат да кандидатстват и за статут на постоянно пребиваващи след пет години. Дори гражданите, които пристигнат до края на тази година ще се ползват от същите права, от които и тези, които в момента са там“, обясни външният ни министър.

Екатерина Захариева подчерта, че статутът за уседналост многократно се е дискутирал, но до момента Великобритания остава на мнение, че физически документ за уседналост няма да бъде издаван на граждани на ЕС, защото “бъдещето е в дигитализация”. Великобритания обаче настоявала и след преходния период да не прилага принципа за свободното движение на граждани и затова от следващата година ще трябва да се пътува с паспорти.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още