Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Стефан Цанев: Едноличната власт на Радев не си я позволиха нито Червенков, нито Живков

Общество

Стефан Цанев: Едноличната власт на Радев не си я позволиха нито Червенков, нито Живков

Стефан Цанев: Едноличната власт на Радев не си я позволиха нито Червенков, нито Живков - Tribune.bg
Снимка:

„6-месечна еднолична безконтролна власт при отсъствие на Народно събрание е прецедент в нашата републиканска 77-годишна история, това не са си позволи про форма нито Димитров, нито Червенков, нито Живков. В нашата нова история само цар Борис ІІІ управлява България без парламент  4 години (от 1934 до 1938) и знаете до какво ни доведе това“.

Това заявява в интервю за „Ретро“ големият поет и драматург Стефан Цанев.

„Аз не познавам лично проф. Герджиков, познавам някои от неговите научни трудове, респектират ме дълбоките му познания по римска и древногръцка литература и философия. За генералите от казармен тип генералът е над всички, той е последна инстанция, той винаги е прав, не търпи противоречия. Генерал Радев искрено се учуди, че ЦИК отказват да се явят на рапорт при него в президентството, сигурно още повече  недоумява, че Конституционният съд отказа да го послуша да прекрати делото по казуса двойното гражданство на Кирил Петков. Той не се преструва. Генералът никога няма да се примири, че президентът е първият човек в държавата (както е първият човек в казармата), а цялата власт в държавата не е в неговите ръце (както е в казармата). И както виждате, той бавно и сигурно поправя тази грешка...За разлика от него, професор Герджиков е закърмен с принципите на древногръцката демокрация и римското право и може да очакваме, че той ще зачита и ще защитава демократичните и правовите принципи и в нашата държава“, смята Цанев.

„Ние вече плащаме със здравето си и живота си, заради своята невежествена всезнайковщина и чудовищния свой егоизъм. Никой не мисли за другите. Съгласен съм с нашия учен от Станфорд, молекулярния биолог Георги Маринов, който казва, че хората, които отказват да се ваксинират, са потенциални масови убийци. Защото неваксинираният човек застрашава не само себе си да се зарази и да умре – той заразява всички около себе си, а всеки заразен е заплашен със смърт. Благодарение на неваксинираните наши герои България се превърна в моргата на Европа“, коментира още той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети