Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Стефан Цанев: Мислех, че ще се оправим, когато младите вземат властта. Кирил Петков ме отчая

Общество

Стефан Цанев: Мислех, че ще се оправим, когато младите вземат властта. Кирил Петков ме отчая

Стефан Цанев: Мислех, че ще се оправим, когато младите вземат властта. Кирил Петков ме отчая - Tribune.bg
Снимка:

Ако 2022 година беше пиеса, тя щеше да се казва „Войната, която върна часовниците два века назад”. Това казва в интервю за 24 часа големият драматург, поет и писател Стефан Цанев.

Той разказва, че най-голямо отчаяние в него през последната година е предизвикал „Кирил Петков, разбира се“.

„Това политическо недоразумение компрометира за дълги години напред надеждата в младите. Аз бях един от хората, които постоянно повтаряха, че България ще се оправи, когато младите вземат властта и застанат начело на държавата. Сега, след управлението на Кирил Петков, как да си отворя устата и да изрека такива думи?“, чуди се Цанев.

Драматургът не вярва, че е възможно да има правителство в сегашния парламент.

„Защото поотделно те са слаби, за да вземат властта самостоятелно. Заедно не искат, защото са прекалено лакоми и не искат да делят с някого плячката. Милионите от Евросъюза са допълнителна кървава стръв. Знаете ли, чак ме е срам да коментирам това?“, признава той.

По отношение на недопускането в Шенген Стефан Цанев не крие разочарование, но и не съди Австрия и Нидерландия за решението им да ни кажат „не“.

„Ако си представим, че държавите в Европейския съюз сме едно голямо семейство, живеещо в хубава къща с голям двор, и ако един член от това семейство няма право свободно да влиза в къщата и свободно да се разхожда из двора - трябва да се запитаме: защо? Или защото краде, или защото е мръсен, или защото е болен от опасна заразна болест. … Нека се опитаме сами да се погледнем отстрани какво представляваме като държава. Пак си представете, че минавате край един дом и чувате отвътре всичките ругатни и хули, всичките обвинения, заплахи и обиди, целия словесен бълвоч, с който се залива взаимно нашият политически елит - какво ще си помислите за този дом? Ние сами си рисуваме автопортрета, не са виновни чужденците, че се отвращават“, обобщава метафорично драматургът.

Той се страхува, че в страната тече бавен процес на „пълзящ преврат“.

„Как се варят живи жаби. Ако ги хвърлите в котлето с гореща вода, те с крясък ще изскочат от котлето, за да се спасят. Ако обаче ги поставите в котле с хладка вода и започнете да загрявате бавно водата, те бавно и постепенно ще се адаптират към повишаващата се температура, ще се адаптират, ще се адаптират... и накрая няма да разберат, че са се сварили. Така е и с народите. Ако им наложиш изведнъж диктатура - ще скочат! Ако обаче например си президент и трябва да назначиш свое служебно правителство и ако вместо да управлява два месеца, както си му е редът, ти го оставиш да управлява три месеца, народът няма да скочи, а ще си рече: „Е, хайде сега, няма да правим въпрос за един месец...”. После президентът решава следващото негово служебно правителство да управлява четири месеца. Народът пак си казва: „Е, хайде и сега от нас да мине...”. Служебното правителство на Стефан Янев управлява общо 7 месеца. Народът си рече: “Е, какво чак толкова, хайде пак от нас да мине...”. Тоест народът постепенно взе да се адаптира. Следващото служебно правителство на президента, начело с Гълъб Донев, управлява вече 5 месеца и, както изглежда, ще управлява още два-три месеца, народът, както виждате, нищо не казва, защото май съвсем се е адаптирал. След което президентът вече може спокойно да нареди следващото негово служебно правителство да управлява цяла година, ако ще и две, защото знае, че народът се е адаптирал и нищо няма да рече... Нататък президентът може да управлява колкото си иска - народът, като сварените жабоци, така ще се е адаптирал, че няма да разбере кога и как са го сварили в котлето на диктатурата. Ако мислите, че това са поетически фантазии - погледнете на север великия руски народ, който бе адаптиран за 20 години“, страхува се той.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати