Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Стената на язовир „Бели Искър“ се нуждае от спешен ремонт, но няма яснота кой трябва да го извърши

Общество

Стената на язовир „Бели Искър“ се нуждае от спешен ремонт, но няма яснота кой трябва да го извърши

Стената на язовир Бели Искър се нуждае от спешен ремонт, но няма яснота кой трябва да го извърши - Tribune.bg
Снимка:

Евентуален ремонт може да започне през лятото, след като бъде актуализиран аварийният план и нормативната уредба

Необходими са законодателни промени и промени в нормативните актове, за да се реши проблемът с язовир „Бели Искър“. Около това се обединиха участниците в срещата, която областният управител на Софийска област Иван Иванов инициира.

„Не бих искал да всявам паника, в момента няма пряка опасност за язовира, но стената е сериозно компрометирана и се нуждае от спешен ремонт. В същото време ремонт не може да бъде извършен, тъй като яснота кой е субектът, който може и трябва да извърши ремонта – няма. Отговорността е размита между няколко институции след поредица от законови и нормативни актове през годините.

Язовир „Бели Искър“ е едно от най-старите хидротехнически съоръжения у нас, но ремонт там е правен само веднъж. Той осигурява около 20-25 % от питейното водоснабдяване на столицата и населени места от Община Самоков.

„Има правни пречки пред ВиК холдинга да върши тази дейност. Държавната консолидационна компания, на която е вменено да извърши ремонта на стената, няма този анализ. Този, който използва водата, именно „Софийска вода“ – концесионерът, е готов да извърши ремонта и иска този разход да се остойности от КЕВР. А същевременно отговорността се носи от областния управител, който няма никакви възможности - нито организационни, нито финансови, да извърши този ремонт“, каза Иван Иванов, цитиран в БНР.

Междувременно само поддържането на нивото до определена критична граница, която не трябва да се преминава, и липсата на природни бедствия пазят близките населени места.

„Никой не знае при едно силно земетресение или друго стихийно бедствие какво може да се случи на стената“, каза областният управител.

Първите дейности по укрепването на стената могат да започнат едва през лятото след като бъде актуализиран аварийният план и нормативната уредба.  

 


Топ новини

виж още