Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Столична община иска да възстанови и Княжевския, и Драгалевския лифт

Общество

Столична община иска да възстанови и Княжевския, и Драгалевския лифт

Снимка:

Фандъкова: Независимо дали собственикът ще съдейства, или не, лифтовете ще бъдат възстановени

Позицията на Столична община е много ясна - да бъдат възстановени Княжевският лифт, впоследствие и Драгалевският лифт, посочи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя припомни, че съобразно действащия план на Витоша, който макар изтекъл, е действащ поради липсата на нов, се работи и по двата проекта.

Столичният общински съвет/СОС/ е одобрил решение да се възложи на външни експерти да огледат и да дадат становище за възможността за възстановяване на Княжевския лифт. Собственикът обжалва тази заповед, но на първа инстанция е потвърдено решението на СОС. „Независимо дали собственикът ще съдейства, или не, лифтовете ще бъдат възстановени“, коментира Фандъкова.

Столичният кмет е получила уверение от собственика, че има желанието да инвестира, но „все нещо спира инвестицията“.

„В момента основният ни спор е има ли техническа възможност за възстановяване на Княжеския лифт във варианта, в който е в момента. Първо имахме уверението, че има такава техническа възможност, а след това становището на собственика беше, че няма такава. Бихме искали да проверим това с други експерти“, обясни още столичният градоначалник. Йорданка Фандъкова коментира, че за тази дейност вече са заделени 60 000 лв., но дали ще бъдат използвани всичките - все още не се знае.  


Коментари (2)

Лаврик Трябват законодателни промени и актуализация на плана за управление на Витоша. Само така може да има нова инфраструктура и нови лифтове. Ако не бяха продажните зеленушки Витоша отдавна можеше да се е превърнала бижуто на София, което всички заслужаваме.
08.12.2020 22:58 / Отговор
Иван Столичната община няма никакви права над лифтовете – те са частна собственост! Ако искат да помогнат, да променят законодателството, което казва, че не може да се разшири просеката, а по този начин не могат да се подменят старите лифтове с нови и модерни такива!
10.12.2020 18:17 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още