Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Столичната община с близо 18 млн. лева по-малко приходи заради COVID-19

Общество

Столичната община с близо 18 млн. лева по-малко приходи заради COVID-19

Столичната община с близо 18 млн. лева по-малко приходи заради COVID-19 - Tribune.bg
Снимка:

Промените в бюджета предвиждат 5 млн. лв. допълнително за текуща дейност на градския транспорт

Столичният общински съвет прие актуализацията на бюджета на София за 2020 г., която се налага вследствие на пандемията с COVID-19.

Гласуваха общо 56 общински съветници: „за“ – 31, „против“ – 17, въздържаха се 8.

От БСП и „Демократична България“ не подкрепиха доклада на водещата Комисия по бюджет и финанси.

Приходната част на бюджета се намалява с близо 18 млн. лв. (17 700 000 млн. лв.), като съответно това се отразява и на предвидените от Общината разходи.

Зам.кметът по направление „Финанси и здравеопазване“ Дончо Барбалов, който е и вносител на доклада, заяви, че промените предвиждат 5 млн. лв. допълнително за текуща дейност на градския транспорт, който претърпя големи загуби вследствие на пандемията с Covid-19.

Освен това 1,2 млн. лева допълнително ще бъдат предоставени за осветление на улици и площади и 1 млн. лв. за разширение на локално платно на Околовръстния път.

В Капиталовата програма на Столичната община се включват и нови обекти, които се финансират със средства, отпуснати допълнително от държавния бюджет. 4 милиона и 500 хиляди лева повече са предвидени за строителство и ремонт на детски градини и ясли. Предстои изграждане на детска градина за пет групи в район „Люлин“, както и изграждане на нова детска градина - филиал на ДГ 116 за четири градински и една яслена група в район „Витоша“ за 593 470 лв. С актуализацията на бюджета ще бъде възможно разширението на 119-а детска градина в район „Възраждане“, ремонт и реконструкция на сградата и дворното пространство на детската градина „Магнолия“, район „Средец“ за 91 361 лв., както и ремонт и реконструкция на детски градини в районите „Слатина“, „Лозенец“, „Искър“ и „Кремиковци“.

Според общинския съветник от ГЕРБ - Георги Георгиев това са адекватни мерки за финансовото здраве на Столичната община.

„И в най-тежките времена не бяха ограничени предоставените жизнено важни за гражданите услуги, като обществения транспорт“, посочи той.

По думите на Иван Таков от БСП за втори път тази година управляващите изпускат възможността да направят нещо добро за София и за столичани.

Това беше втората актуализация на бюджета за тази година, като предишната беше на 30 април, а намалението в общинския бюджет беше с 23 млн. лева. Първоначалният годишен бюджет на Столичната община за 2020 г. беше 1.703 млрд. лева, одобрен на 6 февруари.                                   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема