Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Столичната община обмисля въвеждане на нискоемисионни зони

Общество

Столичната община обмисля въвеждане на нискоемисионни зони

Снимка:

Това могат да бъдат улици или карета, в които да не могат да влизат превозни средства

Столичната община обмисля въвеждане на нискоемисионни зони в града, съобщи зам.-кметът по екология Йоана Христова, предава БГНЕС. При одобрение тези зони ще залегнат като една от мерките в новата „Програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столичната община за периода 2021-2026 г.“, която ще се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

„Нискоемисионните зони са новото, което ще видите като дебатирана мярка. Това могат да бъдат зони, в които или не могат да влизат превозни средства под определена еврова категория, или превозни средства, които имат емисии над някакъв допустим праг. Това биха могли да бъдат и зони, които изцяло са освободени от транспорт и навлизане на всякакви превозни средства. Биха могли да бъдат улици или цели карета и биха могли да се прилагат само в дни с превишения или да бъдат постоянно действащи. Всичко зависи от ефекта, който такава мярка ще окаже върху качеството на атмосферния въздух“, обясни Йоана Христова.

Заместник-кметът подчерта, че основната цел на проекта е да бъдат открити кои са източниците на замърсяване на въздуха, както и ще се търсят новаторски неща, които са с доказан ефект. Христова отчете още, че в рамките на действащата програма е спазена средногодишната норма от 40 микрограма на куб. м, което е постижение за общината.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още