Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Столичният общински съвет прие дългосрочната стратегия „Визия за София“ с хоризонт 2050

Общество

Столичният общински съвет прие дългосрочната стратегия „Визия за София“ с хоризонт 2050

Столичният общински съвет прие дългосрочната стратегия Визия за София с хоризонт 2050 - Tribune.bg
Снимка:

Визията за София - столицата трябва да бъде компактен, многообразен и адаптивен град

С мнозинство от 33 гласа „за“, 13 „въздържали се“ и 0 гласа „против“ днес Столичен общински съвет прие дългосрочната стратегия за развитие на Столична община - Визия за София, съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет.

Визията за София е, че столицата трябва да бъде компактен, многообразен и адаптивен град, управляващ умело ресурсите си и включващ гражданите в решенията за бъдещето. Само така Столична община може да създава и поддържа разнообразни възможности за развитие и високо качество на живот. За да постигнем тези приоритети, обединяващият стратегически документ на Столична община предлага 24 дългосрочни цели за развитие на общината. Планът за тяхното постигане минава през над 230 ключови стъпки, разпределени във времето от 2020 до 2050 г.

За постигането на стъпките са предложени 385 конкретни мерки, както и индикатори, с които регулярно да се измерва и отчита прогреса. Мерките и индикаторите за следващите пет години са описани в отделен документ, който ще бъде разгледан в Столичен общински съвет през есента. Тази конкретика, необходима за постигането на дългосрочните цели във Визията, ще се актуализира и разглежда на всеки пет години.

„Съставянето на Визия за София беше нетрадиционен, задълбочен, широкообхватен и широко включващ процес“, коментира Любо Георгиев, ръководител на екип Визия.

„В него участваха граждани и граждански групи от различни части на общината, опитни експерти от различни сфери, членове на неправителствени организации и на политически партии, предприемачи и администратори. В рамките на две години и половина успяхме да извършим десетки изследвания, да структурираме и анализираме огромно количество данни и да въвлечем хиляди заинтересовани страни. Подобен процес отдавна не е правен в София. Визията определя посоката за развитие на Столична община за следващите три десетилетия. На нейна основа ще бъдат синхронизирани всички общински планове и стратегии и ще бъде изработено заданието за изменение на Общия устройствен план. Всичко това ще се случи с подхода, установен във Визия за София - експертен, включващ и публичен“, допълни още той.

За създаването на Визия за София през последните две години бяха проведени десетки изследвания, анализи и дискусии, в които се включиха над 10 000 организации и експерти. Веднъж приета, Визията ще служи за основа за промяната на Общия устройствен план на Столична община, основа на Плана за интегрирано развитие на общината до 2027 и за координиране, мониторинг и обновяване на общинските стратегически и планови документи занапред.                        

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети